Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Youtube agerar – men hatfilmerna finns kvar

Foto: Montage
Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN

Youtube hjälper till att sprida hatiska, nazistiska och hotfulla filmer.

Efter Expressens avslöjanden har nätjätten nu stoppat och raderat ett stort antal kontroversiella videoklipp.

Men det är ett slag i luften.

En genomgång visar att samma klipp ändå - genom några enkla knapptryckningar - kan hittas i andra versioner på Youtube. 

Expressen har i flera avslöjanden visat hur Youtube och dess ägare Google sprider hatmaterial.

I en rad reportage har vi granskat hur Youtube - som är en av världens mest populära webbplatser - erbjuder filmklipp med våldsamt och högerextremt innehåll. Det handlar om videoklipp där judendomen kallas "psykisk sjukdom", om vitmaktmusik med texter om att "skjuta judars barn" och en filmad misshandel.

Det har också under de senaste veckornas granskning handlat om andra former av högerextrem propaganda, nazisthälsningar och avrättningsfilmer från Syrien.

I flera fall har klippen kunnat klassas som olagliga - filmklippen har i samband med olika rättsfall synats av domstolar och där klassats som exempelvis hets mot folkgrupp. Och trots detta har Youtube och dess ägare Google fortsatt att hjälpa till att sprida materialet.

Youtube visar varningstext före klippen

En genomgång visar nu att Youtube - efter kraftig kritik - agerat mot de exempel som tagits upp i Expressen.

I två av fallen har Youtube nöjt sig med att sätta en varningstext före filmklippen, men i resterande fall har klippen helt raderats med hänvisning till att innehållet är våldsamt, stötande eller kan klassas som hets mot folkgrupp.

Ändå, visar vår genomgång, är åtgärderna i flera fall ett slag i luften.

Exakt samma filmklipp som tagits bort går fortfarande att hitta genom några enkla sökningar. 

Helt enkelt eftersom andra användare lagt ut dem på Youtube och nätjätten har endast agerat mot de specifika exempel som Expressen ställt frågor om.

Så här har Google hanterat ett antal granskade fall.

• RADIO ISLAM: VARNINGSTEXT - MEN FINNS KVAR

Expressen rapporterade 16 mars om antisemitiska Youtube-kanalen Radio Islam som stoppades som radiokanal på 1980-talet efter domar om hets mot folkgrupp. Grundaren Ahmed Rami kallar judar för ”maffia” och ”tjuvar” samt säger att ”judendomen är en psykisk sjukdom”.

Nu har flera av Youtube-kanalens klipp försetts med varningstext om att innehållet identifierats som "olämpligt eller stötande för vissa tittare". 

Radio Islams grundare Ahmed Rami kallar judar för ”maffia” och ”tjuvar”. Foto: YOUTUBE/RADIO ISLAM

• NAZISTPROPAGANDA: RADERAD

Bo Nilsson från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen dömdes för att ha spridit nazistpropaganda via Youtube. Ändå, visade Expressens granskning 5 mars, fortsatte Youtube att sprida videon där han bär en symbol som kopplas till Nazitysklands krigsförbrytelser.

Youtube har nu raderat videon och skriver att innehållet kan verka "olämpligt eller stötande för vissa tittare". 

Bo Nilsson är engagerad i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPO

• NAZISTHÄLSNING: RADERAD - MEN FINNS KVAR 

Nazistledaren Simon Lindberg skrek "hell seger" med knuten näve i ett klipp på Youtube. Trots att klippet ledde till fällande dom om hets mot folkgrupp låg det kvar fram till Expressens granskning 9 mars.

Nu har det aktuella klippet, som Expressen sökte Youtube för en kommentar om, raderats med hänvisning till "olämpligt och stötande" innehåll. Dock går exakt samma klipp att hitta via andra kanaler på Youtube.

Klippet där Simon Lindberg skriker ”hell seger” med kuten näve raderades efter expressens granskning av Google och andra jättar – men samma film går fortfarande att hitta via andra kanaler på Youtube.

• MISSHANDELN: VARNINGSTEXT - MEN FINNS KVAR

Trebarnspappan Anders Henriksson, 41, slogs blodig av personer från Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Expressen berättade 8 mars om hur misshandeln filmades och lades upp på Youtube där den länge fortsatte att spridas, trots flera fällande domar och uppmärksamhet kring misshandeln.

Klippet har nu fått en varningstext och Youtube skriver: "Som svar på feedback från användare har vi inaktiverat vissa funktioner i den här videon, som kommentarer, delning och förslag på videor, eftersom den innehåller material som kan vara olämpligt och stötande för vissa tittare."

Anders Henriksson slogs blodig av NMR-nazister. Foto: Joakim Medin

• SYRIENBÖDLARNA: HÄLFTEN RADERAT

Expressen berättade 10 mars om hur Youtube hjälpte till att sprida propagandafilmer kring avrättningar i Syrien. På filmklipp poserade misstänkta bödlar framför sina bakbundna offer som strax efteråt avrättades. Detta trots att Haisam Omar Sakhanh, 47, som är bosatt i Karlskoga, dömts till livstids fängelse för delaktighet i dessa avrättningar.

Ettt av klippen har nu tagits bort av Youtube: ”Det här videoklippet har tagits bort eftersom det strider mot Youtubes policy för våld och våldsamt innehåll.” Ytterligare ett klipp, där man hör ljudet av avrättningen, finns dock kvar. 

Expressens granskning den 10 mars.

• NAZISTKLIPP: RADERAT - MEN FINNS KVAR 

Expressen rapporterade om flera exempel på Förintelseförnekarmaterial och flera har nu fått varningstext, medan två har tagits bort av Youtube. Sökningar på Youtube visar dock de borttagna klippen finns tillgängliga via andra användare på Youtube.

• NAZISTMUSIK: RADERAT - MEN FINNS KVAR 

Låtarna har texter som "skjuta judars barn", ”sieg heil”, ”Jew we hate you” och ”Hitler was right”. Expressen berättade 22 mars om den hetsdömda vitmaktmusiken som sprids via Youtube. De fyra låtexempel som Expressen kontaktade Youtube om, i syfte att få en kommentar, har nu tagits bort. Exakt samma låtar går dock att hitta via andra kanaler på Youtube.

DÖMD. Henrik Fjäll, 36, dömdes sommaren 2015 för sju fall av hets mot folkgrupp. Fjäll var ansvarig för sajten Sniper Records som beskrev sig som en ”nationalsocialistisk stiftelse”. På sajten såldes vitmaktmusik. Foto: Montage

Flera av de exempel Expressen granskat rör nazism och fientlighet mot judar. Svante Weyler är ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism och har engagerat sig starkt i frågan. Han oroas över att Youtube tycks ha svårigheter att få bort kontroversiellt material från sin plattform.

 – Om de säger att de kan ta bort saker och sen saker inte försvinner. Då är slutsatsen att antingen ljuger de och bara tröstar oss och lugnar oss. Eller så kontrollerar de inte sin egen teknik. Båda de slutsatserna är lika skräckinjagande. 

– De har sagt att de kan ta bort olagligt material men vilka garantier finns för det om de inte kan få bort material som de inte vill ha där?

Expressen har sökt Googles Sverigechef Anna Wikland för en kommentar. 

“YouTube har tydliga policyer som definierar vad som är tillåtet på vår plattform. Ytterst har våra användare möjlighet att flagga innehåll. Visar det sig att innehållet bryter mot vår policy eller lokal lagstiftning agerar vi”, skriver kommunikationschefen Farshad Shadloo i ett mejl.