Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Yohanna, 6, dog efter fallet från sparkcykeln

Yohanna, 6, föll av sparkcykeln och slog huvudet i asfalten.

Foto: Privat

Yohanna somnade och vaknade och skrek av smärta under natten på sjukhuset.

Foto: Privat
Familjen har nu anmält Örnsköldsviks sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Patrick Trägårdh

Yohanna, 6 år, slog huvudet i asfalten när hon lekte med sin sparkcykel.

På sjukhuset kräktes hon flera gånger och var yr och när hon skulle opereras dagen därpå var hon livlös.

– Sjukhuset har gjort fel, barn ramlar och skadar sig hela tiden, de måste göra rätt, säger hennes mamma Hana som anmält sjukhuset efter dotterns död.

Yosefs röst är tung av sorg när han redogör för vad som hände den 23 juni när dottern Yohanna, 6 år, lekte med sin kompis utanför lägenhetshuset i Örnsköldsvik. Det var dagen efter midsommar och Yosef hade precis kommit hem från jobbet. Hans fru Hana hade hämtat Yohanna och hennes 4-årige lillebror från förskolan.

– Yohanna ville leka med sin kompis och jag tjatade på henne att hon skulle ta på sig cykelhjälmen, berättar Yosef.

Yohanna faller mot asfalten

Yohanna bytlånade en sparkcykel av sin kompis och tog av sig hjälmen trots att Yosef sa att hon skulle behålla den på. Sen cyklade hon snabbt, för snabbt, föll av sparkcykeln och slog huvudet i asfalten, berättar pappan.

– Jag skriker "Yohanna, Yohanna! " och hon svarar mig så svagt.

Familjen begav sig till akutmottagningen på Örnsköldsvik sjukhus i bil. Där fick de träffa en sjuksköterska som undersökte Yohanna. Men det tog tid innan de fick träffa en läkare, två timmar, och ingen röntgen gjordes, enligt föräldrarna. Hon fick Alvedon mot smärtan.

– Hon har ont i huvudet, kräks och skriker att hon har ont i pannan, säger Yosef.

Yohannas liv gick inte att rädda. Foto: Privat

Senare på kvällen när läkaren kom till Yohannas rum fick hon testa att lyfta armen och hoppa. Yohanna sprang i väg och Hana märkte att det var för att hon behövde kräkas.

– Hon ville inte kräkas inför läkaren. Jag springer efter med en papperskorg men det kommer bara galla när Yohanna spyr, säger Hana.

Yohanna vaknade och skrek av smärta

Läkaren kom med beskedet att Yohanna skulle få stanna över natten på sjukhuset. Hon lades in på barnavdelningen.

– Hon får inte träffa någon läkare där. Det är sjuksköterskor som kommer in med Alvedon till mig att ge till Yohanna, berättar mamma Hana.

Under natten fortsatte Yohanna ha ont. Hon somnade och vaknade och skrek av smärta om vartannat. Vid 07.30 på morgonen märkte hennes mamma att Yohanna vaknar på mage.

– Hon andas inte och de börjar göra hjärt- och lungräddning. På akutröntgen ser de att hennes huvud är skadat och säger att hon måste till Umeå universitetssjukhus för operation.

Familjen har anmält Örnsköldsviks sjukhus

Yohanna fördes till Umeå för operation men den sexåriga flickans liv gick inte att rädda. Nu har familjen anmält Örnsköldsviks sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg.

– Barn ramlar och gör sig illa hela tiden. De måste veta vad de håller på med på sjuhuset, de måste göra rätt, säger Hana.

 

Nu har familjen anmält Örnsköldsviks sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Patrick Trägårdh

Den 8 juli begravdes Yohanna i Örnsköldsvik. "Vår innerligt äskade dotter och storasyster" har Yosef och Hanna skrivit i dödsannonsen som pryds av en svart- och vitfärgad hund.

– Vi mår inte bra. Ibland blir det bättre men så är jag hemma och ser hennes saker, hennes rum. När jag står på balkongen och ser ut över lekplatsen så finns hon där för mig, säger Hana.

Några dagar efter dödsfallet startade sjukhuset i Örnsköldsvik en egen utredning över vad som hänt.