Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Yoga på skolschemat anmäld - som religiös

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Johan Adelgren

Östermalmsskolan i Stockholm införde yoga på schemat.

Men nu har initiativet stoppats efter en anmälan till Skolinspektionen.

Enligt Svenska Dagbladet ansåg anmälaren att yoga är ett sätt att ”ta kontakt med hinduiska gudar” och därför ett brott mot skollagen som säger att skolan ska vara fri från religionsutövande.

Svenska Dagbladet berättar i dag om Östermalmskolan i Stockholm som i våras införde yoga på schemat.

Elever i en förskoleklass fick då lära sig yoga.

–  Barnen lär sig att andas rätt och får koll på sina kroppsdelar. Barn har dessutom ofta svårt att sitta stilla och tycker att avslappning är tråkigt, men i yoga går det att hitta ett lugn utan att sitta stilla, säger läraren Yvonne Littbrand till Svenska Dagbladet.

Stopp efter vårterminen

Efter vårterminen blev det dock stopp för skolyogan efter att den tagits upp i ett tv-inslag och en tittare anmält Östermalmsskolan till Skolinspektionen.

Svenska Dagbladet skriver att anmälaren anser att yoga är ett sätt att ”ta kontakt med hinduiska gudar” och därför ett brott mot skollagen som säger att skolan ska vara fri från religionsutövande.

"Var helt oförstående "

Såväl Östermalmsskolan som Stockholms stad förvånades av anmälan då man inte anser att det finns någon religiös koppling.

– Det här har inte varit kopplat till något religiöst överhuvud taget. Man var helt oförstående från skolans sida, säger grundskolechefen Håkan Edman till Svenska Dagbladet.

Inom några veckor väntas Skolinspektionens beslut i yogafrågan. Fram till dess har Östermalmsskolan lagt yogan på is.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.