Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ymnigt snöfall och fortsatt kyla

Foto: LISA BJÖRK
Foto: JOACHIM WALL

Kylan vägrar ta paus under den tredje sportlovsveckan.

Tärnaby-Hemavan kan få ner mot 25 minusgrader under tisdagen.

Samtidigt kan det bli ymnigt snöfall i delar av Östersjölandskapen.

– Det här med nationellt isdygn fortsätter, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm

Under måndagen tog skolorna i bland annat Stockholm, Värmland, Dalarna och Västmanland sportlov. Expressen väder håller under de här veckorna stenkoll på temperaturer, vindförhållanden, snöfall och snö i de svenska fjällen. 

Inför tisdagen ser det bistert och ut kallt på flera skidorter i de svenska fjällen. Exempelvis får Tärnaby-Hemavan i Lappland på nytt bitande kallt med minus 20-25 grader. Samtidigt kan det falla rikligt med snö på andra skidanläggningar – bland annat i Kungsberget.

Fortsatt kallt i Åre – 13 minusgrader väntas

Så här ser det ut på de största skidanläggningarna under tisdagen – ort för ort: 

Åre, Duved, Tegefjäll och Björnen i Jämtland:

Snödjup i Åre: 105 centimeter, öppna nedfarter: 82 av 90, öppna liftar: 41 av 41. Öppna parker: 6 av 8. Längdspår: 77,5 kilometer.

– Det blir lite varierad molnighet under tisdagen, men uppehållsväder. På dagen får man nog räkna med 13 minusgrader. Det ligger en varning i Jämtlandsfjällen för just kyleffekten under natten mot tisdagen, och det skulle också kunna vara lite blåsigt för tisdagsmorgonen. Det kan vara något att tänka på, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Sedan avtar vinden under dagen. 

Sälen kan få snöbyar

Sälen och Tandådalen, nordvästra Dalarna:

Snödjup i Sälen: 138 centimeter, antal öppna nedfarter: 102 av 102, antal öppna liftar: 88 av 88. 

– Molnigt, halvklart till mulet, under tisdagen. Det skulle också kunna dra förbi några snöbyar under eftermiddagen. Temperaturen ligger på runt –13. Det kan också vara en kylig morgon, något att tänka på när man beger sig ut. 

Vemdalen: Vemdalsskalet, Björnrike, Klövsjö och Storhogna, Härjedalen:

Vemdalen, snödjup: 131 centimeter, öppna backar: 57 av 58, öppna liftar: 35 av 35, öppna parker: 3 av 3, öppna längdspår: 54 kilometer. 

– Kallt, runt 15 minusgrader. Det kan vara lite blåsigt under tisdagsmorgonen, men det ska kunna avta fram på dagen. I övrigt halvklart till mulet väder. 

Snöfall väntas i Romme Alpin

Romme Alpin, södra Dalarna.   

Snödjup i Romme Alpin: 120 centimeter, öppna backar: 31 av 31, öppna liftar: 13 av 13.

– Ganska kallt, runt 12 minusgrader – alltså någon grad kallare än under måndagen. Det blir också snöfall i stort sett hela dagen. Däremot blir det inte så kraftigt, men det kommer snöa på. Det får man räkna med. 

Branäs, Värmland:

Snödjup i Branäs: 150 centimeter, öppna pister: 30 av 30, öppna liftar: 21 av 21. Längdspår: 28 av 28 kilometer.

– Runt 11 minusgrader. Här kommer det också att dra förbi ett lätt snöfall under tisdagen. Molnigheten ökar redan under natten, och dessa ligger kvar under tisdagen. Först framåt tisdagskvällen kan det spricka upp lite grann. Man får nog också räkna med att det blir lite blåsigt under dagen, så kyleffekten är något att tänka på när man beger sig ut. Måttlig nordostlig vind. 

Bitande kall morgon i Idre fjäll

Idre fjäll, Dalarna:

Snödjup i Idre fjäll: 110 centimeter, öppna pister: 40 av 40, öppna liftar: 26 av 26. Längdspår: 82 kilometer. 

– Varierad molnighet, runt 15 minusgrader, alltså en kall inledning på tisdagen. I övrigt mest uppehållsväder. 

Tärnaby, och Hemavan, Västerbotten. 

Snödjup i Tärnaby och Hemavan: 110 centimeter och 90 centimeter, öppna pister: 19 av 20 och 25 av 28, öppna liftar: 3 av 6 och 8 av 8. 

– Tärnaby-Hemavan ligger i molngränsen och jag tror att de kommer att få det rätt molnigt under tisdagen. Det klarnar upp senare under eftermiddagen. Det blir nog en ganska kall tisdagskväll, runt –25 grader. 

Några centimeter nysnö i Kungsberget

Kungsberget, Gästrikland:

Snödjup Kungsberget: 120 centimeter, öppna pister: 22 av 22, öppna liftar: 11 av 12. 

– Här blir det tidvis snöfall under tisdagen och molnigt väder. Temperaturen hamnar på runt 11 minusgrader. Det blir även en del blåst, måttlig till frisk, nordostvind. Man får nog också räkna med några centimeter nysnö. 

Den här veckan är det elever i bland annat Stockholm, Dalarna, Värmland och Västmanland som har sportlov.

Hur blir vädret där då?

– Det här med nationellt isdygn fortsätter. Idre kan få ner mot minus 20 grader under tisdagsmorgonen och det blir kallt i Tärnaby-Hemavan, säger Lasse Rydqvist vid väderinstitutet Storm. Samtidigt kan de södra skidorterna få en del snö – exempelvis Romme, Kungsberget och Branäs. Det ser också ut att kunna snöa ganska mycket i Östersjölandskapen och på Södertörn i Stockholmsområdet. Flottsbros skidanläggning i Huddinge kan få sin beskärda del. I övrigt kallare i södra Sverige med en högsta temperatur på minus fem grader. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.