Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ylvas make dog – fick betala extra för transporten

Stor del av dödsfallen kan härledas till äldreboenden.
Ylva Jansson med sin make Henning som gick bort i corona torsdagen den 2 april.Foto: Privat / Privat
Ylva Janssons, som här syns på en tidigare semesterbild, make Henning avled i coronavirus den 3 april efter att ha smittats på sitt äldreboende.Foto: Privat / Privat

Ylva Janssons make, Henning, avled vid 81 års ålder i coronaviruset efter att smittan spridit sig på hans äldreboende. 

Först fick Ylva Jansson besked om hon inte fick se honom en sista gång – kistan skulle vara sluten av smittskyddsskäl.  

– Sedan berättade de att transportören skulle ha 1 995 kronor extra för att frakta honom från bårhuset till krematoriet, säger hon. 

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att undvika sociala kontakter och jobba hemifrån i mesta möjliga mån har handlat om att skydda de mest sårbara för covid-19, de som kallas ”de äldre äldre”. 

Samtidigt har smittan fått ordentligt fäste där de äldre borde vara skyddade, på deras boenden. Värst drabbat är Stockholm och under tisdagen rapporterade SVT att 159 äldre dött i covid-19 efter att ha smittats på sina äldreboenden. 

En av dessa är Ylva Janssons make, Henning, som gick bort torsdagen den 2 april. Han led av alzheimer och tillbringade de sista två åren av sitt liv på boendet.   

Ylva: ”Jag fick besked om att han var väldigt, väldigt dålig”

– Det var väntat. Jag fick besked om att han var väldigt, väldigt dålig. Jag visste att flera på boendet var drabbade av coronasmitta. Våra barn sa: ”Mamma, du åker inte dit. Vi vill inte mista två föräldrar”. Så då kom vi överens om att ta farväl efteråt. 

Ylva Jansson med sin make Henning som gick bort i corona torsdagen den 2 april.Foto: Privat / Privat

På fredagen, dagen efter att Henning hade avlidit, fick Ylva Jansson besked om att han hade fraktats till bårhuset vid Karolinska. 

– Vi skulle åka dit och ta farväl. Men då sa de från begravningsbyrån att det inte var så trevligt, utan det var bättre om vi fraktade honom till ett kapell så vi kunde göra fint med ljus och blommor och ta farväl. Det tyckte vi lät jättebra. 

Men så blev det inte. 

Ylva och barnen fick inte ta farväl – kistan skulle vara stängd

– På måndagen ringde de från begravningsbyrån och sa att det inte gick att göra så, att det var förbud. Att han var smittskyddstäckt och att man inte fick öppna kistlocket efter att man lagt på det. Vi blev väldigt ledsna men det var bara att acceptera situationen. Då skulle vi få minnas honom som han var när vi såg honom senast. 

Senare under måndagseftermiddagen kom ännu ett negativt besked. 

– Då ringer begravningsbyrån och säger att transportören ska ha 1 995 kronor extra för att köra honom från bårhuset till krematoriet. På grund av smittskyddsskäl. Då tänkte jag: Han är smittskyddstäckt och alla människor som finns där ligger i frysrum. Så jag ringde till Folkhälsomyndigheten under onsdagsmorgonen och frågade om det här. De sa att det inte kan finnas något kvar på kroppen förutom möjligtvis ett dygn efter. Om det inte är kroppsvätskor. Normalt har transportören ändå skyddskläder på sig. 

Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring hantering av avlidna i covid-19

Så här skriver Folkhälsomyndigheten kring hantering av avlidna personer med bekräftad covid-19. 

Risken för smitta från en avliden person bedöms som låg men kan ske genom kontaktsmitta det vill säga direkt med kroppsvätskor från den avlidne eller med föremål som är nedsmutsat av kroppsvätskor.

Minimera kontakten med den avlidna personen och tänk på att det är viktigt att ha god handhygien i samband med all kontakt med de avlidna. Att använda skyddsutrustning på ett korrekt sätt och att följa städ- och avfallsrutiner minskar smittrisken. Skyddsutrustning ska alltid, enligt arbetsmiljölagstiftning, användas vid risk för kontakt med kroppsvätskor. Vilken skyddsutrustning som används beror på vilka arbetsmoment som ska utföras och riskerna med dessa. Vid vissa arbetsmoment finns risk för droppsmitta, det vill säga smitta via vätskedroppar förs över vid stänk. Vid risk för droppsmitta används särskild skyddsutrustning.

Avlidna i covid-19 transporteras enligt lokala rutiner för vidare hantering, inklusive post-mortem-undersökning. Det är viktigt att det finns rutiner så att de som fortsatt hanterar den avlidne personen får information om dödsorsak och på så sätt kan följa sina rutiner för avliden i covid-19. Kroppen sveps på sådant sätt att risken för

kontaktsmitta minimeras. Bisättningssäck är i normalfallet inte nödvändigt vid hanteringen av avliden med covid-19 men kan behövas av andra skäl, exempelvis vid större mängder kroppsvätska.

 

Källa: Folkhälsomyndighetens ”Rekommendationer för hantering av avliden med bekräftad covid-19”

Ylva Jansson är väldigt nöjd med begravningsbyråns insats, däremot ifrågasätter hon att transportören väljer att höja priset för att transportera personer som avlidit av corona som är smittskyddstäckt. 

– Det är nog olycka med att man mister nära och kära utan att transportören ska försöka få ut lite pengar av det. 

Expressen har varit i kontakt med begravningsbyrån som bekräftar transportörens prishöjning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.