Ylva Johanssons kritik mot Håkan Juholts mustasch

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ylva Johansson säger att hon fick en obehaglig känsla av Juholts mustasch som symbol.
Foto: Suvad Mrkonjic

Här går Ylva Johansson till angrepp - mot hyllandet av Håkan Juholts mustasch. 

Hon irriterade sig på alla plakat med en mustasch på under extrakongressen när Juholt valdes till partiledare. 

- Mustaschen är en manlighetssymbol, sade hon på ett LO-seminarium i Almedalen. 

I går anordnade LO ett seminarium i Almedalen med tre kandidater till att bli ordförande  i S-kvinnor. En av dem var Ylva Johansson, som vill ta den nuvarande ordföranden Nalin Pekguls plats. De andra var Lena Sommestad, som är valberedningens förslag, och Eva-Lena Jansson. De diskuterade jämställdhet och kvinnans situation i samhället.

 Under seminariet gick Ylva Johansson plötsligt till attack - mot Håkan Juholts mustasch som symbol.

Viftade med mustascher

 Bakgrunden är extrakongressen i mars då Juholt valdes till partiledare för Socialdemokraterna. Inför kongressen hade partiet tryckt upp plakat med en mustasch på, som ombuden och andra socialdemokrater viftade med under kongressen

 - När Håkan Juholt valdes till partiordförande så stod man ­viftade med mustascher. Jag  fick en obehaglig känsla av det. Mustaschen är en manlighetssymbol. Det är viktigt det  här med symboler också  i vårt eget parti, sade Ylva Johansson. Håkan Juholt med sin mustasch. Foto: Sven Lindwall

Juholt förstår reaktionen

 När Expressen berättar för Håkan Juholt om Ylva Johanssons utspel blir han lite förvånad. Men han säger att han förstår hennes reaktion.

 - Jag kan mycket väl förstå Ylvas reaktion, om man talar om mustaschen som något manligt och som man håller högt. Det är ju bara män som kan ha mustasch, säger han.

 Juholt försäkrar dock att det inte var han som låg bakom mustaschplakaten.

 - Det var inte min idé. Jag blev mycket överraskad när jag såg det. Men jag kommer behålla min mustasch, säger S-ledaren.

Är Håkan Juholts mustasch en symbol för manlighet?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.