Ylva Johansson sågar Håkan Juholt

Publicerad
Uppdaterad
Nu sågas Håkan Juholt hårt inifrån sitt eget parti.
Om nyårsdagens nya skräcksiffror på 25 procent skriver topp-socialdemokraten Ylva Johansson:
"Ett allvarligt underkännande av socialdemokratin och av vår partiordförande."
- Vi har ett allvarligt läge. Vi mäter ju gång på gång väldigt dåligt som parti, säger Ylva Johansson till Expressen.se.
Ylva Johansson (S), tidigare minister under Göran Persson och nuvarande vice ordförande för arbetsmarknadsutskottet har fått nog av Socialdemokraternas alla misslyckanden.
sin blogg kommenterar hon partiets låga opinionssiffror - och går hårt åt sin partiledare Håkan Juholt.
"Mitt parti når nu, i mätning efter mätning, inte högre än 25 % av partisympatierna. Ett allvarligt underkännande av socialdemokratin och av vår partiordförande. Förtroendet för Håkan Juholt var nere i katastrofala 16 % strax före jul. Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan", skriver hon.

"Vår partiledare har ställt till det"

Skulden för partikrisen lägger Ylva Johansson inte på "mediedrev och illvilliga" utan på Socialdemokraterna själva och framför allt Håkan Juholt.
"Vi måste inse att det är partiet självt och vår partiledare som har ställt till det och försatt oss i det oerhört allvarliga läge där vi nu befinner oss inför det nya året", skriver hon.
För Expressen.se utvecklar hon resonemanget:
- Jag reagerar mot när man skyller på mediedrev. Sådan är den politiska verkligheten och det kan man inte skylla på. Vi har oss själva att skylla, säger hon.
Vad fick dig att skriva det här blogginlägget nu?
- Det är ett nytt år och det finns anledning att reflektera över läget som partiet har. Vi har ett allvarligt läge. Vi mäter ju gång på gång väldigt dåligt som parti. Jag tycker att det känns angeläget att säga att vi har det här våra egna händer.
Vilket ansvar har Juholt för de dåliga siffrorna?
- Partiordföranden har alltid yttersta ansvaret. Och nu har vi dessutom haft en period under hösten när Håkans privata bostadsaffär så klart också har skadat partiet.
Har du förtroende för Juholt?
- Ja, det har jag.
Kan han sitta kvar som ordförande?
- Ja, det hoppas jag verkligen. Jag hoppas att vi kan vända den här utvecklingen. Jag har inga krav på att byta partiordförande.
Tror du det går att vända med Juholt som partiledare?
- Det hoppas jag verkligen
Tror du det också?
- Jag hoppas verkligen det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag