Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johansson kallas tillbaka – godkänns inte direkt

Ylva Johansson kallas tillbaka – godkänns inte direkt.
Ylva Johansson blir Sveriges nya EU-kommissionär.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT
Flyktingar vandrar mellan Kroatien och Slovenien. Bilden är från 2015.
Foto: ANTONIO BAT / EPA / TT

Sveriges blivande EU-kommissionär, Ylva Johansson (S), har fått ett av de svåraste politikområdena på sitt bord: att ena EU i migrationsfrågan.

Och på tisdagen, för att helt kunna godkänns som EU-kommissionär, frågades hon under tre timmar ut i EU-parlamentet. 

Men parlamentarikerna var inte nöjda med Ylva Johanssons svar. Hon godkänns därmed inte som EU-kommissionär omedelbart. 

På tisdagen frågades Sveriges tidigare arbetsmarknadsminister, nu blivande EU-kommissionär, Ylva Johansson (S) under tre timmar ut av EU-parlamentariker i utskottet för mänskliga rättigheter och inrikes frågor. Att frågas ut på det sättet är något som krävs innan man som föreslagen EU-kommissionär kan tillträda i den nya rollen. 

Ska ena EU i migrationsfrågan

Uppdraget som Ylva Johansson bland annat fått från kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som är från Tyskland, är knappast en enkel uppgift: att försöka ena EU i migrationsfrågan.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen är från Tyskland.
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Det viktigaste är att jag måste bryta upp de låsningar som finns i migrationsfrågan. Och de finns framför allt mellan medlemsländerna. Parlamentet har haft lättare att komma överens än vad medlemsländerna har haft, sade hon till P1 Morgon på tisdagsmorgonen, där hon intervjuades med anledning av utfrågningen. 

Klockan 14.30 började den tre timmar långa utfrågningen där maximalt 25 frågor fick ställas. En av utfrågarna som gick hårt åt Ylva Johansson var EU-parlamentarikern Peter Kofod Poulsen från Dansk folkeparti, som sade:  

– Vi i Danmark, och jag, blir orolig när jag ser kaoset med invandringen i Sverige, vilket ju har en koppling till den politik ni fört. Jag har också läst och hört att ni är stolta över detta. Men vi i Danmark är oroliga. Jag undrar därför: är det svensk migrationspolitik du vill exportera till EU?

Peter Kofod Poulsen.
Foto: STEEN BROGAARD / STEEN BROGAARD

Ylva Johansson svarade honom: 

– Jag håller inte med dig om hur situationen ser ut i Sverige. Och jag är stolt över att Sverige kunde ge skydd till så många under flyktingkrisen. Men det var inte heller hållbart att fortsätta utan att det fanns ett europeiskt, fungerande asylsystem som vi nu ska hitta en lösning på. 

– Naturligtvis kommer vi inte exportera någon svensk modell. Det kommer att vara en europeisk.

Kritik för att ge få svar

I övrigt fick hon många frågor om flyktingsituationen på Medelhavet – särskilt om människosmuggling – och om bekämpning av terrorism och om Schengenområdet. På många frågor tvingades hon dock be om att få återkomma eftersom hon inte vill hålla dörrarna stängda inför de kompromisser hon kan tänkas behöva göra för att lösa upp de knutar som nu finns på migrationsområdet. 

Något som delvis väckte irritation. 

– Eftersom du på så många frågor sagt att du måste återkomma hoppas jag att vi kommer att få se mycket av dig, pikade en EU-parlamentariker henne syrligt. 

Efter utfrågningen skriver Financial Times Brysselkorrespondent Mehreen Kahn på Twitter att Ylva Johansson inte omedelbart blir godkänd av EU-parlamentet. 

Hon kommer därför att få ytterligare frågor. Enligt Dagens Nyheter kommer hon då att få skicka in skriftliga svar till parlamentet. 

Tomas Tobé (M) bekräftar – Ylva Johansson (S) kallas tillbaka.

Röstar om kommissionen 23 oktober 

Kommissionen består av 28 EU-kommissionärer, en från varje EU-land. Dessa, som alla också ansvarar för ett särskilt politikområde, ansvarar för att utarbeta lagförslag som främjar unionens allmänna intressen och för att genomföra de antagna lagarna på europeisk nivå efter att de godkänts av EU-parlamentet och EU-rådet. 

Utfrågningarna är planerade att hållas mellan 30 september och 8 oktober. EU-parlamentet väntas rösta om kommissionen som helhet den 23 oktober.

Tobé: ”Svarade inte tillräckligt rakt”

I Expressen TV sade Tomas Tobé, EU-parlamentariker för Moderaterna, på tisdagskvällen:

– Ylva Johansson svarade inte tillräckligt rakt på frågorna om den kommande migrationspolitiken. Vi ska nu förbereda nya kompletterande frågor, och hon får 48 timmar på sig att skriftligen inkomma med svar.

– I dag var inte hennes bästa dag. Man vill ju få en bild av vad hon vill göra som kommissionär. Men jag trodde att Ylva Johansson skulle komma igenom det här i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.