Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ylva Johansson godkänns som ny EU-kommissionär

Här presenteras svenska ministern inför nya rollen i EU.
Ylva Johansson.Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Ylva Johansson hade en tuff utfrågning.Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ylva Johansson godkänns nu som EU-kommissionär, enligt uppgifter till TT.

Detta efter att hon efter första utfrågning inte godkänts - utan varit tvungen att svara på fler frågor skriftligen.

Ylva Johansson, S, hade en tuff utfrågning när hon frågades ut av parlamentet förra veckan. 

Johansson är tilltänkt som kommissionär med EU:s migrationspolitik som sitt ansvarsområde, men efter EU:s utfrågning förra veckan fick hon bara stöd av den liberala och socialdemokratiska gruppen. 

De resterande grupperna var inte nöjda och krävde mer utförliga svar av Johansson.

Efter beskedet att hon inte godkändes, fick hon svara på frågor skriftligt som hon senare skickade in.

Ylva Johansson får det stöd hon behöver

Och nu verkar de andra grupperna i parlamentet vara nöjda, enligt en EU-källa till TT. 

TT skriver att Johansson nu fått stöd från två tredjedelar av medlemmarna i EU-parlamentets utskott för medborgliga fri- och rättigheter. 

Det räcker och Ylva Johansson - som tidigare var arbetsmarknadsminister i Löfvens regering - blir migrations- och inrikeskommissionär. 

Alice Bah Kuhnke: ”Stora utmaningar”

Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker för Miljöpartiet de gröna, kallar Ylva Johanssons svar för ”ett steg i rätt riktning”.

”De skriftliga svar från Ylva Johansson är ett steg i rätt riktning. Vi efterfrågade förtydliganden kring avtalen med exempelvis Libyen där vi tyckte Ylva Johansson var otydlig i hur mänskliga rättigheter ska säkras och har nu fått ytterligare förtydliganden. Alla avtal med tredje land vill Ylva Johansson nu utvärdera så att de bättre skyddar mänskliga rättigheter,” skriver Alice Bah Kuhnke till Expressen.

Hon fortsätter:

”Samtidigt kommer Ylva Johansson ha stora utmaningar under de kommande fem åren och hennes portfölj är väldigt komplicerad. Hon kommer bli tvungen att få länder med motstridiga intressen att komma överens. Vi gröna kommer alltid värna asylrätten och migranters rättigheter till lagliga vägar. Vi ser fram emot en fortsatt konstruktiv dialog.”

Abir Al-Sahlani, Centerpartiets EU-parlamentariker för migrationsfrågor, välkomnar att Ylva Johansson har fått grönt ljus.

– Jag säger grattis till Ylva Johansson till ett tufft uppdrag, men ett uppdrag som behöver lösas. Ska vi ha en hållbar och långsiktig migrationspolitik behöver vi europeisk politik där människor kan komma hit på lagliga vägar och att ansvaret delas mellan alla länder, säger Abir Al-Sahlani (C) i en kommentar.

Definitivt klart blir processen dock inte förrän hela den nya EU-kommissionen godkänts, preliminärt genom en parlamentsomröstning den 23 oktober.

Ylva Johansson berättar själv om den tuffa utfrågningen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.