Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ylva Johansson försvarar EU:s vaccinhantering

Ylva Johansson i "30 minuter" om EU:s vaccinexporter
Ylva Johansson (S) i SVT:s 30 minuter.
Foto: Skärmdump / SVT
Ylva Johansson (S).
Foto: Skärmdump / SVT

Vaccinleveranserna till EU har kantats av besvikelser. 

Men EU-kommissionär Ylva Johansson (S) tycker inte att EU borde ha skött vaccinförhandlingarna annorlunda, säger hon i SVT:s 30 minuter.  

– Jag tycker faktiskt att det har gått över förväntan. Vi har tecknat avtal med sex bolag varav fyra har blivit godkända. Det är ett av bolagen som inte klarat av att leverera alls i närheten av vad som finns i kontraktet. Men de andra levererar, och ökar takten, säger hon i programmet. 

Vaccinleveranserna från framför allt Astra Zenecas vaccin har minskat och försenats flera gånger om. Bolaget meddelade vid årsskiftet att EU skulle få drygt 60 procent färre doser än väntat, vilket utlöste hårda politiska tongångar. Samtidigt som prognosen för EU skruvades ner rejält har Storbritannien i hög takt. 

Både USA och Storbritannien har infört exportstopp på vaccin. Det har inte EU, och i 30 minuter tillfrågas Ylva Johansson om det är rimligt.

– Jag tycker i alla fall att det är värt att ställa frågan om det rimligt. Därför har vi tagit fram ett nytt regelverk. Där man dels måste redovisa exporten och där det är möjligt att stoppa export av vaccin, säger hon. 

Ser inte fel på EU:s avtal 

På frågan om EU borde ha sett till att ha den möjligheten från början säger Ylva Johansson att bedömningen var att det inte skulle behövas när man redan har ”skarpa avtal” med seriösa stora bolag – och att det i tre av fyra fall inte har behövts. 

Hon tror inte att det handlar om att EU är dåliga på att skriva avtal. 

– Jag tror inte att det är där som skon klämmer. Men det får väl utvärderas så småningom, men det är inte min bild att det skulle vara fel på våra avtal, säger Ylva Johansson. 

Hon hoppas på vaccinpass till ”juni-juli” som kan möjliggöra resande inom unionen, och säger att lagstiftning och lösning från EU:s sida kommer att finnas .

Johnson: ”Då går jag till puben”

Flera europeiska länder börjar öppna upp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.