Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ylva Johansson får ansvar för migrationsfrågor i EU-kommissionen

Ylva Johansson får ansvar för migrationsfrågor i EU-kommissionen
Ylva Johansson får ansvar för migrationsfrågor.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har valt Johansson till migrationsområdet.Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Professorn Jonas Tallberg: ”Extremt konfliktfyllt”.Foto: OKÄND

Tidigare ministern Ylva Johansson är Sveriges nya EU-kommissionär, och på tisdagen stod det klart vilket ansvarsområde som hon får i EU-kommissionen. 

S-toppen får ansvar för migrationsfrågor, en av de allra tyngsta posterna.

– Det är ett extremt konfliktfyllt område, säger professorn Jonas Tallberg, som har EU-politik som ett av sina främsta forskningsområden.

På tisdagen presenterades vilka ansvarsfrågor som EU-ländernas kommissionärer får i EU-kommissionen de närmaste fem åren. 

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade sin uppställning där svenska S-toppen Ylva Johansson får en tung post: ansvarsområdet för migrationsfrågor och inrikesfrågor i kommissionen. 

Inrikesfrågor innebär att Johansson kommer att ansvara för frågor om exempelvis gränskontroller, brottsbekämpning och antiterrorarbete. Senast Sverige ansvarade för området var när Cecilia Wikström hade dem mellan 2010-2014.

Redan innan beskedet kom tippade många att det skulle bli just en stor post för Johansson i kommissionen. 

Ordförande Ursula von der Leyen sa när hon presenterat Johanssons område att S-ministern är högt respekterad inom området. 

– Hon är en mycket respekterad expert på områdena jobb, integration, hälsa och välfärd, sa hon och tillade: 

– Om du vill få något gjort – fråga henne.

Till sina tre vice ordföranden valde ordförande von der Leyen Frans Timmermans (Nederländerna), Margrethe Vestager (Danmark) och Valdis Dombrovskis (Lettland).

”Hedrande för Sverige”

Ylva Johansson har twittrat om beskedet:

”Jag är väldigt glad över att ha blivit tilldelat den viktiga uppgifter med inrikesfrågor.”

https://twitter.com/YlvaJohansson/status/1171371510713475072

”Det är hedrande för Sverige att vår kandidat Ylva Johansson tilldelats kommissionsportföljen migration och inre säkerhet. Det är en tung portfölj på områden som är mycket viktiga för vår union”, säger statsminister Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

Finansmarknadsminister och bostadsminister Per Bolund gratulerade också Johansson till posten, likaså socialminister Lina Hallengren.

Här presenteras svenska ministern inför nya rollen i EU.

Beskedet har även fått positiv respons från företrädare från andra partier. 

Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé skriver att det är bra att Sverige får en tung post. 

https://twitter.com/tomastobe/status/1171368586176278534

Vänsterpartiets dito Malin Björk skriver även hon om beslutet.

https://twitter.com/MalinBjork_EU/status/1171370267521822721

Centerpartiets EU-parlamentariker säger att Johansson har en stor utmaning framför sig.

– Europa får inte än en gång tappa kontrollen över migrationspolitiken. Vi behöver skapa en långsiktighet som för oss framåt och det kräver en migrationspolitik som både är human och ansvarsfull, där länderna fördelar asylsökande solidariskt. Detta blir ett mission impossible som jag hoppas hon ändå klarar av. Jag har stor respekt för henne sedan tiden vi båda satt i arbetsmarknadsutskottet.

Professorn: ”Extremt konfliktfyllt”

Jonas Tallberg är professor på den statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet och har EU-politik som ett av sina främsta forskningsområden. Han berättar att Sverige har önskat en tung position i kommissionen – och att man fick en minst sagt het potatis.

– Det finns få områden där behoven av ny EU-politik anses vara så stora, men där låsningarna är så tuffa. Det är ett extremt konfliktfyllt område. Det är också en fråga som är omstridd på nationell nivå i många länder, där det finns påtryckningar från medborgare och högerradikala partier som trycker på för snabbt agerande, säger Jonas Tallberg.

EU-experten berättar kommissionen under de senaste åren har försökt prioritera en utveckling av unionens gemensamma migrationspolitik.

– Det är ett område som även Sverige och Tyskland under de senaste åren har drivit på, men det har varit svårt på grund av alla låsningar.

Hur ser EU:s migrationspolitik egentligen ut just nu?

– Den står och väger. Det finns en önskan om att stärka de yttre gränserna, att utveckla en gemensam asylpolitik och upprätta laglig och säker migration. Man vill röra sig bort från överenskommelsen med Turkiet, som har stoppat den omedelbara krisen som uppstod 2015, säger Jonas Tallberg, professor vid Stockholms universitet.

Var tidigare arbetsmarknadsminister

Det var i början av augusti som det stod klart att Ylva Johansson skulle lämna sin post som arbetsmarknadsminister för att i stället ta plats som Sveriges EU-kommissionär i Bryssel.

När Johansson blev utnämnd berättade hon att hon kände sig glad och hedrad över uppgiften. 

– Jag har älskat att vara arbetsmarknadsminister i Stefans regering men det känns också jättekul att gå vidare. Jag känner mig redo, sa hon under pressträffen.

Under tisdagen öppnar riksdagsåret och Stefan Löfven presenterar vem som ska ta över Johanssons roll som arbetsmarknadsminister. Expressen kunde dock avslöja redan på förmiddagen att det är TCO-ordföranden Eva Nordmark som kommer att bli utsedd till ministerposten. 

Den nya kommissionen ska sitta i utskottsförhör och sedan godkännas av EU-parlamentet innan den kan tillträda den 1 november.

Jenny Madestam om Ann Linde:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.