Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ylva Johansson: Det är största utmaningen på jobbmarknaden

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tror att ny teknik och AI blir den största utmaningen på jobbmarknaden framöver.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Ylva Johansson tror att uppgörelsen mellan S, C, L och MP kan leda till positiv utveckling på arbetsmarknaden.Foto: OLLE SPORRONG

Enligt arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) är ny teknik och AI den största utmaningen på jobbmarknaden.

Men den frågan behandlas inte i uppgörelsen mellan S, C, L och MP, uppger hon i Ekots lördagsintervju. 

– Nej, men en del av de här förändringarna är till för att vi ska få en stark regering, säger hon till Ekot.

Samarbetet mellan S, MP, C och L kommer med flera utmaningar för en socialdemokratisk jobbpolitik. Trots det ser arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) positivt på det framtida arbetet.

Sverige har fått en regering som nu kan jobba för minskad arbetslöshet och fler jobb, framhåller hon.

Samtidigt hymlar hon inte med att vissa frågor kommer att vara tuffare än andra att genomföra.

– Det är självklart så att det kommer att bli tufft för mig som socialdemokratisk arbetsmarknadsminister att se till att vi får igenom både ökad flexibilitet, men också ökad trygghet i arbetsrätten – att vi ska göra radikala förändringar av Arbetsförmedlingen, säger Ylva Johansson till Ekot.

Största utmaningen är ny teknik och AI

Privatisering av jobbförmedlingen, förändringar i arbetsrätten och i a-kassan står på schemat för Ylva Johansson.

Själv anser hon dock att det finns andra utmaningar som är betydligt större för arbetsmarknadens framtid.

– De största problemen på arbetsmarknaden handlar faktiskt om att vi behöver rusta oss bättre för omställning. Ny teknik och Artificiell Intelligens kommer brett att förändra alla jobb och de är en av de stora utmaningarna, hur vi ska rusta människor med ny kompetens för att kunna klara den omställningen och hur det ska leda till bättre jobb, säger Ylva Johansson till Ekot.

Att V skulle försöka fälla regeringen i frågan om arbetsrätten är inget som håller Ylva Johansson vaken om nätterna, säger hon till Ekot.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

På frågan om hon tror att uppgörelsens förslag kommer att hjälpa till i den frågan svarar hon nej. Däremot argumenterar hon att det i nuläget var viktigare att få till en stark regering, som kan hantera kommande utmaningar.

”Inget som håller mig vaken om nätterna”

Vid flera tillfällen under intervjun lyfter Ylva Johansson att det är positivt att S, MP, C och L lyckats enas i en kompromiss. 

I den kan även frågan om turordningsreglerna bli bra, i kombination med krav på bättre möjligheter till omställning och kompetenshöjning, som också finns med i uppgörelsen.

Risken att Vänsterpartiet skulle försöka fälla regeringen i frågan om arbetsrätten är inte heller något som oroar arbetsmarknadsministern. 

– Det är inget som håller mig vaken om nätterna, säger Ylva Johansson till Ekot.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.