Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

"Ylva Johansson är en sanningssägare"

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna har en tradition av att framföra kritik mot ledningen internt.
Men statsvetaren Jenny Madestam är inte förvånad över S-toppen Ylva Johanssons sågning av Juholt på sin blogg.
- Jag tror Ylva Johansson är en sanningssägare, säger hon.
På nyårsdagen gick den tidigare ministern och tunga socialdemokraten Ylva Johansson ut offentligt och sågade S-ledaren Håkan Juholt på sin blogg.
Jenny Madestam, doktor i statsvetenskap på Stockholms universitet, förvånas inte över att just Ylva Johansson gjorde det.
- Det är väl många som har de här tankarna och som också har uttryckt det på olika vis runtom i socialdemokratin. Jag tror Ylva Johansson är en sanningssägare. Jag tror hon känner sig lite bortmanövrerad. Hon gick ut för ett år sedan och sa att hon ville ha en ledande roll i partiet. Men så har det inte blivit. Så nu säger hon sanningen, säger Madestam.
Hon tror att Juholt har ägnat julledigheten åt att ladda batterierna och fundera på en strategi för att hantera opinionsraset.
- Det måste hända någonting med opinionssiffrorna. Efter jul och nyår, när det varit en paus i mediebruset, tror jag det finns en väldig förväntan på att det måste hända något, säger hon.

"Kan drabba henne själv"

Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att Ylva Johansson förminskar sin egen roll i Socialdemokraternas förfall.
- Ylva Johansson kritiserar Håkan Juholt och hon kritiserar partiet som helhet. Men hon undviker att synliggöra att hon själv är en del av partiets historia. Hon har ju haft en väldigt framträdande roll i två valnederlag. Så de här hårda ord hon nu för fram i bloggen kan ju också drabba henne själv lika mycket som Juholt, säger han.
Bjereld undrar också varför Ylva Johansson väljer att gå ut med denna kritik på nyårsdagen.
- Det hon gör är att hon bidrar ytterligare till att flytta fokus från politiken till personfrågorna. Detta samtidigt som det finns en övertygelse inom partiet att enda vägen att komma ur krisen är att få fokus på politiken igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag