Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ygemans ”ryska nätattack” var svenska aktivister

Anders Ygeman.Foto: KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET

Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman delade en artikel med rubriken ”Ygeman mål för rysk nätattack” och anklagade Ryssland för att destabilisera den svenska 5G-debatten. 

Men när SVT granskade det aktuella Facebook-inlägget upptäcktes inga utländska botar – spåren ledde i stället till en lägenhet i Stockholm.

En 2 000 kommentarer lång Facebook-tråd fick Anders Ygeman att anklaga Ryssland för att destabilisera den svenska debatten om 5g.

– Det finns säkert många som engagerar sig som är svenskar, men det som är den stora skillnaden i 5G-frågan är att vi också får tusentals botkommentarer, sade Anders Ygeman i en intervju med SVT.

Men SVT:s granskning visar att det inte alls handlar om ryska nätattacker – majoriteten av kommentarerna kan istället härledas till en svensk facebookgrupp. Över hälften av användarna som kommenterat på Ygemans inlägg är nämligen medlemmar i gruppen ”WIFI STRÅLNING HÄLSORISKER STOPPA 5G”. 

”HJÄLP TILL ALLA! Gå in på Anders Ygemans facebooksida och kommentera!”, har gruppens administratör skrivit till de omkring 15 000 medlemmarna.

Facebook-gruppen ”WIFI STRÅLNING HÄLSORISKER STOPPA 5G”.

Ygeman: ”Motsvarande saker har hänt i andra länder”

Kvinnan som ligger bakom Facebook-tråden bor på Södermalm i Stockholm och kallar ministerns utspel för ”löjeväckande” enligt SVT. 

Anders Ygeman säger till SVT att det är hans stab som gjort bedömningen efter att man sett ”tydliga tecken”.

– Å andra sidan är det svårt att inte se mönstret av en väldigt mycket större aktivitet kring det här inlägget och se att motsvarande saker har hänt i andra länder och där kopplingar mellan Ryssland och de här aktiviteterna är belagda, säger Ygeman till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.