Ygemans hemliga uppgörelse – använde beredskapspengar

Under de riktigt kalla dagarna så importerar Sverige ofta el från utlandet.
Statliga Svenska kraftnät och energiminister Anders Ygeman (S) har i hemlighet tilldelat en miljard av nationella elberedskapspengar till ett privat bolag för att lösa elproblemen i Stockholm, skriver Dagens Nyheter.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Svenska kraftnät bygger ut stamnätet.
Foto: Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman (S).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statliga Svenska kraftnät och energiminister Anders Ygeman (S) har i hemlighet tilldelat en miljard av nationella elberedskapspengar till ett privat bolag för att lösa elproblemen i Stockholm, enligt Dagens Nyheter.

Nu kallas Ygeman och Svenska kraftnäts generaldirektör till näringsutskottet för att förklara sig, skriver DN.

Det handlar om bristen på el i Stockholm. I avvaktan på att Svenska kraftnät bygger ut stamnätet presenterade Anders Ygeman en lösning i oktober 2019.

Ett gammalt uttjänt oljekraftvärmeverk i Värtan i Stockholm skulle renoveras. Kostnad två miljarder kronor.

Frågan var vem som skulle betala. Enligt uppgifterna på en presskonferens vid tillfället så skulle kraftproducenten Stockholm Exergi investera 1,6–2,1 miljarder kronor i kraftverket, något som TT rapporterade vid tidpunkten.

Skydda elförsörjningen

Men enligt DN stämmer inte detta. Svenska kraftnät och infrastrukturdepartementet kom i stället överens om att hälften av pengarna, en miljard kronor, skulle tas från nationella elberedskapsmedel. Pengar som ska skydda samhällsviktiga funktioner om elnätet släcks ner i händelse av kris eller krig, inte vid vanlig effektbrist.

Ska beredskapspengar betalas ut, så måste det finnas underlag i form av en samhällsekonomisk analys, enligt Mats Nilsson, docent i nationalekonomi och expert på elmarknaden.

Sänkte kraven

– Gör det inte det har myndigheten begått ett fel. Att detta saknas är faktiskt hårresande, säger han till DN.

Avsikten var att pengarna skulle gå till det privata bolaget Stockholm Exergi, som enligt dokument DN tagit del av informerat om att anläggningarna inte kommer uppfylla de lagstadgade kraven för anslutning till elnätet.

Enligt DN beordrades två rutinerade elberedskapshandläggare att sänka kraven. När de vägrade kopplades de bort från ärendet av en högre chef, som själv gick in och sänkte kraven.

”Otroligt allvarliga uppgifter”

Energiminister Anders Ygeman (S) har avböjt att kommentera tidningens uppgifter.

Nu kallas han och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe till näringsutskottet för att reda ut vad som har hänt.

– Vi måste reda ut det här. det är otroliga allvarliga uppgifter. Hundratals miljoner kronor kan ha delats ut felaktigt. Det väcker frågor om ministern och Svenska kraftnät följt gällande lagar, säger Lars Hjälmered (M), ordförande i näringsutskottet till DN.

Moderaterna kan också komma att KU-anmäla energiministern, enligt Hjälmered. Även Sverigedemokraterna har uppgett att de överväger att anmäla honom till konstitutionsutskottet.

TV: Senaste nytt i Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.