Anders Ygeman. Foto: Axel Öberg
Anders Ygeman. Foto: Axel Öberg

Ygemans förslag: Lås in gatubarnen

Publicerad

Marockanska gatubarn ska kunna låsas in, tycker inrikesminister Anders Ygeman.

Detta oavsett om de begått brott eller inte.

– Vi har en skyddslagstiftning genom lagen om vård av unga så jag bedömer att det finns förutsättning för det om de befinner sig i en miljö där de riskerar att skada sig själva, säger Anders Ygeman i DN.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till Dagens Nyheter att Statens institutionsstyrelse (SIS) ska få i uppgift att skapa nya platser på ungdomshemmen, skräddarsydda för de marockanska gatubarnen.

– Det kommer att krävas nya platser som är anpassade efter den här gruppen. Vi ska kunna hålla den här gruppen inlåsta för att skydda dem från den miljö de befinner sig i, säger inrikesminister Anders Ygeman till DN.

"Ska kunna låsas in"

De senaste åren har alltfler marockanska gatubarn sökt sig till Sverige. De söker inte asyl utan lever utanför det vanliga samhället. Ofta begår de brott för att försörja sig. Hittills har svenska myndigheter inte vetat hur man ska hantera den här gruppen.

Nu vill alltså inrikesministern att de ska kunna låsas in.

– Man ska kunna hålla dem inlåsta så att de inte avviker och befinner sig ute på gatan och är en fara både för sig själva och andra. Jag menar att det är oansvarigt att låta de här barnen vistas i de här miljöerna där de riskerar att råka ut för människohandel eller misshandel, säger Anders Ygeman till DN.

Oklart hur många platser

Inlåsningen ska kunna verkställas även med barn som inte begått brott.

– Vi har en skyddslagstiftning genom lagen om vård av unga så jag bedömer att det finns förutsättning för det om de befinner sig i en miljö där de riskerar att skada sig själva, säger Anders Ygeman i DN.

Han anger inte hur många platser det kan handla om eller hur mycket pengar regeringen vill skjuta till.

"Inte så dramatiskt"

Att flyktingar och gatubarn ibland begår brott måste sättas i relation till hur många som befinner sig i landet, menar Ygeman. Han säger till DN att det finns omkring 180 000 personer inom Migrationsverkets system, alltså lika många som i en medelstor svensk stad. Sett i det perspektivet är det "inte speciellt dramatiskt", menar Ygeman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag