Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ygeman vill få stopp på tramsanmälningar

Anders Ygeman tillsätter nu en utredning för att få stopp på de onödiga anmälningarna som polisen mottager. Foto: Axel Öberg

Polisen ska inte behöva ödsla tid på anmälningar om fula julklappar eller hårda duschstrålar.

– Vi kan skratta åt de här exemplen men polisen får ägna mycket av sin tid åt annat än att utreda brott, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Nu tillsätter regeringen en utredning som ska befria dem från att utreda polisanmälningar där det uppenbart inte rör sig om brottsliga handlingar.

Polisen ägnar för mycket av sin tid åt att annat än att lösa brott.

Det anser regeringen som nu tillsätter en utredning om hur man kan effektivisera polismyndighetens arbete.

Inrikesminister Anders Ygeman pekar ut oseriösa polisanmälningar som en bromskloss i systemet. I dag är polisen skyldiga att utreda alla anmälningar, något som utredningen nu ska undersöka om det är möjligt att rationalisera bort.

Färdig i november

– Sedan jag tillträdde som inrikesminister så har vi en anmälan om en son som anmält sin mamma för att han fick en ful julklapp, tröja som inte passade. Vi har en anmälan om ett stulet fiskenät, vi har två anmälningar mot örnar. En person har anmält en för hård duschstråle, säger Anders Ygeman och fortsätter:

– Vi kan skratta åt de här exemplen men polisen får ägna mycket av sin tid åt annat än att utreda brott, säger inrikesministern.

Utredningen är schemalagd att vara färdig i november, och därefter kommer regeringen använda underlaget för att titta på möjligheterna kring en ny lagstiftning på området.