Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ygeman om Trump: Ljuger om Sverige

Anders Ygeman.
Foto: Sven Lindwall
Donald Trump.
Foto: Manuel Balce Ceneta / AP TT NYHETSBYRÅN

Här är nästa svenska minister att slå tillbaka mot Donald Trump. USA:s president ljuger om Sverige, enligt inrikesministern.

– Problemen i Rinkeby är inte i närheten av de beskrivningar som han gett uttryck för.

Anders Ygeman pressades i dag hårt om gårdagens upplopp i Rinkeby när han gästade riksdagens justitieutskott.

Redan inför mötet ställde Moderaternas Beatrice Ask en rad krav på inrikesministern.

Expressen mötte inrikesministern efter mötet vid 12.30-tiden på tisdagen.

Han kommenterade då händelserna i Rinkeby så här:

– Vi har stärkt den polisiära närvaron i våra förorter. Polisen agerar offensivt och griper efterlysta personer. Nu blev det lite stök efter det och det är beklagansvärt, men i takt med att det blir fler och fler poliser i våra förorter som gör fler och fler gripanden så kommer det här också att avta.

"Lite stök" säger du. Men polisen avlossade verkanseld?

– Det är högst beklagligt, men de ansåg sig vara tvungna att göra det i det utsatta läget. Jag har i grunden ingen anledning att ifrågasätta den här polisiära insatsen.

När får Rinkeby sitt polishus?

– De besluten är fattade och nu är det frågan om hur snabbt det går att göra upphandlingar. Det har tyvärr blivit försenat – men den polisiära närvaron i Rinkeby ska öka oavsett polishuset eller inte.

Kan Donald Trump ha en poäng när han beskriver problem i Sverige?

– Nej.

Vad menar du med det. Vi har väl problem i Rinkeby till exempel?

– Ja, men de är inte i närheten av de beskrivningar som han gett uttryck för, och de har inte heller varit grundade på någon slags faktabas.

Är du upprörd över att Donald Trump beter sig som han gör på twitter?

– Jag kan väl vara upprörd ibland över de saker han ger uttryck för, men det är ju egentligen ingen skillnad mot vad han gett uttryck för de senaste två åren på twitter.

Ledamöterna bekymrade och oroade

Ordföranden i justitieutskottet, Beatrice Ask (M), säger att flera ledamöter under tisdagens sammanträde gav besked om att de är "bekymrade och oroade över händelserna".

– Regeringen har hållningen att man mest följer utredningen i stället för att leda den. Vad ska vi då ha en regering till?

Moderaterna kräver att polisstationen i Rinkeby, som utlovats i flera år, snarast kommer på plats. Och Beatrice Ask vill se fler poliser i förorten.

– Man måste också skynda på utredningen om blåljuspersonalens trygghet.

Det faktum att polisen i går kväll avlossade verkanseld kommenterar hon så här:

– Det säger något om hur allvarlig situationen är. Det här visar att det är allvar och det kräver kraft och uthållighet i de resurser vi satsar och de initiativ som tas.

Kristdemokraternas Andras Carlson framförde efter mötet med Ygeman partiets krav på alternativa vapen för polisen. Han vill bland annat att polisen ska få tillgång till gummikulor, elchockvapen och distansbatonger.

– Situationen i Rinkeby aktualiserar att polisen behöver fler redskap i verktygslådan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.