SVT:s ”Uppdrag granskning” har avslöjat att flera svenska moskéer viger kvinnor som köps av män för att ha tillfälligt sex. Kvinnor har också nekats skilsmässa – för att mannen säger nej.
På Expressens ledarsida skriver nu Sofie Löwenmark att moskéerna i Gävle och Västerås kräver tillåtelse från ”en manlig vårdnadshavare” innan en vigsel förrättas.
På arabiska kallas fenomenet wali – väktare – och är ett krav som moskéerna öppet ställer för juridiska vigslar som alltså utförs på uppdrag av staten.
Al-Rashideen-moskén i Gävle skriver på sin hemsida att man, utöver de vanliga juridiska kraven för en vigselförrättelse, kräver ett dokumenterat godkännande från ”Kvinnans vårdnadshavare (far, farbror, morbror, farfar eller bror)”.
Löwenmark menar i sin text att kraven leder till att kvinnor hindras från att gifta sig med den de själva vill ingå äktenskap med – och kan dessutom leda till rent äktenskapstvång när imamer ger manliga ”vårdnadshavare” mandat att tala i kvinnors ställe.
Anders Ygeman (S): ”Då behöver vi skärpa lagen”
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) reagerar starkt på moskéernas krav och säger att han inte tror de kan vara förenliga med lagen.
– Jag blir förbannad när jag läser det här. För mig är det obegripligt om detta skulle vara förenligt med svensk lagstiftning.
Det är Kammarkollegiet som har uppdraget att ge trossamfund tillstånd om att förrätta vigslar och det är nu upp till dem att avgöra huruvida moskéernas krav bryter mot äktenskapsbalken eller inte.
– Skulle det av något skäl finnas luckor i den lagstiftning som vi har – då behöver vi skärpa lagen, för så här ska det inte gå till i Sverige. I Sverige är det kvinnor själva som bestämmer om de ska gifta sig eller skilja sig.
Nya ”demokrativillkor” ska stoppa missbruket
I veckan presenterade regeringen förslag på nya ”demokrativillkor” som ska ge starkare kontroll över det statliga stödet till trossamfund och civilsamhälle. Villkoren kommer göra det lättare att sätta stopp för organisationer som inte lever upp till grundläggande demokratiska värderingar, säger Ygeman
– Den här synen på att en myndig kvinna inte skulle få fatta sina egna beslut – den strider ju mot grundläggande demokratiska- och jämställdhetsprinciper i Sverige. Här kommer också de nya demokrativillkoren bli gällande. Då kommer man helt enkelt kunna ta de statliga bidragen från församlingar med krav som dom här.
Ygeman tillägger att det kommer krävas ett noggrannare granskningsarbete från myndigheterna i framtiden, och att mer resurser kommer läggas på skärpta kontroller.
– Myndigheterna som ska granska, i det här fallet religiösa samfund, måste också få expertstöd. Och i det här fallet är det Center mot våldsbejakande extremism som ska bli det expertstödet så att man kontinuerligt kontrollerar det här och kan dra in pengarna för dom som inte sköter sig.