Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ygeman om LO-filmen: ”M är ovana att bli granskade”

Anders Ygeman medverkade i onsdagskvällens ”Bara politik”.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Förra inrikesministern Anders Ygeman försvarar i kväll den kritiserade valfilmen från LO där Moderaternas arbetsmarknadspolitik sågas.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
"Moderaterna är ovana att bli granskade, dom har under ett par månader kunnat komma undan med att de valt en ny partiledare", säger Anders Ygeman om den kritiserade filmen.
Foto: LO

Förra inrikesministern Anders Ygeman försvarar i kväll den kritiserade valfilmen från LO där Moderaternas arbetsmarknadspolitik sågas. 

– Det viktigaste i kritiken är att Moderaterna vill sitta i Rosenbad och bestämma över löner, säger han i kvällens utfrågning i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Anders Ygeman lämnade regeringen i juli som en följd av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Allianspartierna hade då deklarerat att de avsåg att väcka en misstroendeförklaring mot honom.

Bara några dagar senare utsågs han till gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. 

I kväll gästade han Expressens direktsända politikmagasin "Bara Politik" och kommenterar bland annat LO:s kritiserade valfilm


TIDIGARE AVSNITT Här ser du "Bara Politik"

Enligt professorn i arbetsrätt vid Lunds universitet, Birgitta Nyström, är filmen "fruktansvärt onyanserad". 

– Gör man det på ett sådant här sätt blir det inte trovärdigt, säger hon. 

Ygeman försvarar kritiserade valfilmen

Men filmen försvaras av Anders Ygeman: 

– Moderaterna utmanar med sina förslag vanligt folks trygghet. 

Hur ser du på kritiken från borgerligt håll om att den innehåller rena lögner?

– Moderaterna är ovana att bli granskade, dom har under ett par månader kunnat komma undan med att de valt en ny partiledare. De har all möjlighet att konkretisera sina förslag, men har hittills valt att avstå.

Enligt Ygeman är de tre fackliga centralorganisationerna överens om kritiken mot Moderaternas försämringar i arbetsrätten – och det kan stå Moderatledaren dyrt. 

– Att ge sig på den svenska modellen är Ulf Kristerssons första stora misstag som partiledare, hävdar han. 

Hur viktigt är det att LO står på S sida i valrörelsen?

– Det är naturligtvis viktigt för ett löntagarparti att ha ett brett stöd från Sveriges löntagare. 

På frågan om Moderaterna faktiskt vill avskaffa fasta anställningar säger Anders Ygeman i programmet: 

– I stället för turordning vill de att det ska vara de anställdas kompetens så som arbetsgivare bedömer den, det betyder att man inte ha sist in först ut. Det viktigaste i kritiken är att Moderaterna vill sitta i rosenbad och bestämma över löner i stället för att överlämna det till näringslivet och facken, den svenska modellen. 

Anders Ygeman är också öppen för att sitta med i en eventuell socialdemokratisk regering. 

– Jag skulle kunna tänka mig att vara en del av en socialdemokratiskt ledd regering, säger han i programmet. 


Tidigare inrikesministern uttalade sig i programmet om IT-skandalen på transportstyrelsen som han beskriver som ett "haveri". På frågan om vad de borde gjort annorlunda svarar Anders Ygeman: 

– Framför allt borde vi informerat om vad som hände på Transportstyrelsen vilket var ett haveri och beskrivit vilka åtgärder vi gjorde som minskade skadorna på det haveriet, säger han. 

– Det informerades ut till de andra departementen och det kommer KU:s granskning ge svar på. Tyvärr fick Stefan Löfven informationen för sent, fortsätter han. 

Vad har ni dragit för lärdomar? 

– En viktig lärdom är att informationsspridning inom regeringskansliet måste fungera bättre så man tydligt kvittera vilken information man har mottagit och skickat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.