Ygeman kräver krafttag av polisen

Publicerad

I sociala medier gillar tusentals personer en sida som uppmanar till organiserade medborgargarden.

Samtidigt förstärker polisen bevakningen på flera håll efter den senaste tidens rasistattacker.

Ny kräver inrikesminister Anders Ygeman, S, krafttag från polisen.

– Det är en oroväckande utveckling när vi har lynchmobbar som drar runt på Stockholms gator, säger han och kallar det ett "hot mot lag och ordning".

Spänningarna är stora på flera håll i landet efter de senaste dagarnas attacker av högerextrema i Sverige. Bland annat valde polisen i Umeå att ta in fler poliser i yttre tjänst under söndagen för att trygga den allmänna ordningen, dels efter senaste dagarnas händelser i Stockholm - men också för att man fått indikationer om en högerextrem manifestation.

Samtidigt uppmanas det till olika aktioner på forum och sociala medier.

På Facebook samlas uppemot tiotusen personer i en grupp, som de senaste veckorna har fått kraftigt ökad aktivitet. Där uppmanas folk hålla lag och ordning på gatorna och utdela straff till de som förtjänar, vilket möts med en blandning av hånande, negativa kommentarer och uppmuntrande gilla-markeringar.

"Det är du och jag som måste se till att vanliga svenskar kan röra sig fritt i vårt samhälle av i dag. Organisera era medborgargarden", går det bland annat att läsa.

Och bara dagarna innan den uppmärksammade attacken mot människor med invandrarbakgrund vid Sergels torg i Stockholm lades inlägg ut om att polisen själva inte kan "upprätthålla lag och ordning på Plattan".

"Hot mot lag och ordning"

Efter att ett 50-tal män attackerat invandrare på plattan och skrikit rasistiska slagord skrev gruppen:

"Bra jobbat alla i går som var ute och visade slöddret var skåpet ska stå i går i centrala Sthlm!"

När Expressen kontaktar gruppen svarar de:

"Ingen i den här gruppen är intresserad av att tala med Expressen då ni aktivt arbetat för att skapa de problem vi nu tvingas bekämpa."

Inrikesminister är kritisk och vill ta krafttag mot de rasistmobbar som drar runt.

– Det vi såg på Sergels torg var inget medborgargarde, de hotade väktare och misshandlade poliser. Det är ett hot mot lag och ordning, säger han och fortsätter:

– Det är en oroväckande utveckling när vi har lynchmobbar som drar runt på Stockholms gator.

Intervju med huligan

Brittiska Daily Mail uppger att de som stod bakom fredagens attack på plattan var nynazistiska huliganer från DFG, "Djurgårdens fina grabbar", och AIK-anknutna "Firman boys", något som Expressen tidigare rapporterat om. Det är två grupper som annars sällan är på samma sida.

– Vi känner att polisen inte gör sitt jobb, säger en anonym huligan till Daily Mail.

– Våra fruar, flickvänner och döttrar kan inte känna sig säkra i Stockholms centrala delar under natten. Vi känner att det är skamligt för ett land som Sverige och ville göra en markering att det inte är okej.

Efter oroligheterna i fredags kväll uppmanades ensamkommande barn i Stockholms stads HVB-hem att hålla sig inomhus under fredag kväll och lördagen.

– Det är i grunden olyckligt. Alla människor ska kunna röra sig fritt på gatorna, säger Ygeman (S), i SVT:s Agenda.

Övriga reaktioner

Även Jan Björklund (L) fördömer grupper som själva säger sig vilja upprätthålla ordning på gator och torg.

– Min bedömning är att vi måste utöka resurserna till polisen. Det är inte löst i en handvändning för det är tre års utbildning till polis, men det kommer att behöva ske, säger han.

Annie Lööf (C):

– Det är helt vedervärdigt och totalt oacceptabelt. Det vi ser nu är extremistiskt våld av nazister i det här fallet, som ger sig på människor med utländsk bakgrund. Det är inget annat än en ren och skär skam för det Sverige jag vill se, säger den föräldralediga partiledaren, som gör tillfällig återkomst i veckan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag