Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ygeman: "Jag är nöjd med rikspolischefen"

Anders Ygeman är nöjd med rikspolischefen Dan Eliasson trots kritiken. Foto: SVT
Dan Eliasson i "Agenda". Foto: SVT

28 000 hårt arbetande polismedarbetare finns ute i landet.

Men krisen är stor – och poliser funderar på att sluta.

– Jag får vara ödmjuk. Det finns kanske saker som jag hade kunnat göra bättre, men så är det för alla chefer, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

Polisen brottas med resursbrist, omorganisation, låga löner, pappersarbete, nedlagda utredningar och nedprioriterade utryckningar.

– Det är tufft, men det är minst lika tufft för alla mina arbetskamrater. Min uppgift är att skapa bra förutsättningar så att de kan göra skillnad i människors vardag. Men det är ansträngt just nu. Kanske mer ansträngt än jag trott att det skulle vara, säger Dan Eliasson.

Polisförbundet har kritiserat honom och poliser kräver hans avgång. Andra har redan slutat.

– Det går inte att skylla allting på omorganisationen men en del beror på den. Mot slutet av året måste vi se bättre resultat. Vi behöver bli fler och behöver mer resurser. Varje polisanställd som slutar är ett misslyckande, säger Dan Eliasson.

Han hoppas kunna vara kvar som rikspolischef om ett år.

– Ja, det hoppas jag. Vi försöker ta de beslut och åtgärder som behövs.

Inrikesministern: "Jag är nöjd med rikspolischefen"

Hans chef, inrikesminister Anders Ygeman (S), säger att polisen är hårt pressad av flyktingmottagandet, gränskontroller, förhöjt terrorhot och polisens största omorganisation sedan 1960-talet.

– Omorganisationen har inte levererat som den ska. Finns det saker som blivit fel så måste man lyssna på kritiken som finns. Men jag är nöjd med rikspolischefen. Jag tycker att han ibland får ta lite oförtjänt hård kritik för att ha ledningen för polisen i den här mycket ansträngande situationen, säger han till SVT:s Agenda.

Samtidigt ska utryckningsverksamhet, brottsförebyggande arbete och mängdbrotten hanteras. Men polisen har inte varit så dålig på att lösa brott på 16 år. Bara 14 procent av alla brott klarades upp i fjol jämfört med 18 procent 2010.

Den 20 september lägger regeringen fram sin höstbudget.

– Jag förstår oron. Vi har haft en mycket ansträngd situation. Det är bakgrunden till att regeringen skjutit till 250 miljoner kronor till polisorganisationen och det måste bli fler poliser, säger Anders Ygeman.

"Vill se resultat under hösten och vintern"

Tycker du att polisledningen har kontroll över situationen?

– Ja.

Är Dan Eliasson är bra rikspolischef?

– Ja, det är han.

Vad kräver du av honom nu?

– Resultat. Nu måste vi få fler poliser närmare medborgarna, speciellt i de socialt utsatta områdena. Poliserna måste vara där brottsligheten är som störst.

Hur lång tid får han på sig?

– Jag har sagt att jag vill börja se resultat under hösten och vintern i år. Jag är ganska säker på att vi kommer att se resultat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!