Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ygeman: Hade utvisats om polisen sett honom

Inrikesminister Anders Ygeman gästar kvällens avsnitt av ”Bara politik”. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Rakhmat Akilov misstänks ligga bakom dådet i Stockholm.

Säkerhetspolisen kände inte till att den terrormisstänkte Rakhmat Akilov öppet sympatiserade med terrorgrupper på sin Facebooksida.

– Det är inte så att vi går igenom en väldig massa Facebookkonton helt ostrukturerat, förklarar inrikesminister Anders Ygeman i kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson".

Samtidigt konstaterar han att Rakhmat Akilov sannolikt hade utvisats om polisen påträffat honom.

Trots att den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov var aktiv på Facebook och flera gånger delade IS-propaganda, och öppet sympatiserade med den radikala islamistgruppen Hizb ut-Tahrir, visste den svenska Säkerhetspolisen ingenting om detta.

– Såvitt jag är informerad var det här ingenting som vare sig Migrationsverket eller Säkerhetspolisen kände till, säger inrikesminister Anders Ygeman när han frågas ut i Expressens politikprogram "Bara Politik – med Niklas Svensson", som sänds i kväll klockan 19.00.

– Efterklokheten är den exakta vetenskapen. Men det är inte så att vi går igenom en väldig massa Facebookkonton helt ostrukturerat. Det måste finnas en misstanke i grunden.

Rakhmat Akilov använde falskt namn

Ett av problemen med Rakhmat Akilov var dessutom att han använde sig av ett falskt namn på Facebook.

– I Migrationsverkets papper fanns ett annat namn än det som han använde på Facebook, så det var svårt att koppla ihop profilen med personen.

Rakhmat Akilov skrev öppet på Facebooksidan om sitt mål att "återskapa ett islamiskt sätt att leva och sprida islamiska utmaningar över hela världen".

På sidan har han också gillat hatpredikanten Bilal Philips som uttalat sig som "förstående för självmordsbombare".

Anders Ygeman säger i kvällens program också att antalet återvändande ökade med 55 procent förra året.

– Vi har dragit in den ekonomiska ersättningen till de som saknar rätt att vistas i landet, och vi har ökat antalet förvarsplatser drastiskt. Men vi behöver göra mer för att ytterligare öka den här siffran.

Om polisen tidigare i år hade påträffat Rakhmat Akilov hade han sannolikt utvisats, enligt Anders Ygeman.

– Men han hade avvikit och skrivit sig på en falsk adress.

Anders Ygeman i kvällens ”Bara politik”

I kvällens program berättar inrikesministern också om hur det gick till när han fick den första informationen om terrordådet i Stockholm.

Han kommenterar också de fruktansvärda bilderna på offer som spridits via sociala medier – och han svarar Leif GW Persson, som argumenterat för att Sverigedemokraterna borde bjudas in till regeringens samtal om nya åtgärder mot terrorism.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!