Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ygeman försvarar sitt påstående om polisen

Anders Ygemans påstående att gränskontroller, flyktingmottagande och terrorhot är förklaringar till de få uppklarade brotten motbevisas i en granskning av DN. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
På söndagen sade inrikesministern att han har förtroende för rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES

Inrikesminister Anders Ygeman (S) sa i går att flyktingmottagande, gränskontroller och terrorhot kan förklara varför färre brott klarades upp i fjol.

Men enligt DN:s granskning tar detta bara en procent av polisens resurser.

– Jag tror ändå att dessa omvärldshändelser har en betydande påverkan, svarar ministern till DN.

Polisen har inte varit så dålig på att lösa brott på 16 år. Bara 14 procent av alla brott klarades upp i fjol. Anders Ygemans förklaring är dels polisens omorganisation men också flyktingmottagande, gränskontroller och terrorhot.

– Vi har haft en mycket ansträngd situation inom svensk polis, samtidigt som vi har haft det största flyktingmottagandet sedan andra världskriget. Vi har gränskontroller för första gången på 20 år och vi har ett förhöjt terrorhot, sa han i går till Expressen.

Pekar på omorganisationen

Men enligt DN:s granskning gick mindre än en procent av polisens resurser i fjol till flyktingmottagande, gränskontroller och terrorhot. Micael Björk, docent vid Göteborgs universitet, menar att den stora boven är omorganisationen.

– Det Ygeman nämner är små förändringar jämfört med den väldigt stora förändring som skett genom omorganisationen, säger han till DN.

Anders Ygeman håller dock fast vid sin förklaring.

– Jag tror ändå att dessa omvärldshändelser har en betydande påverkan. Jag tror inte att jag har mött någon polis som inte har känt en ansträngning och tagit upp det med mig, säger han till DN.

Väntar på utredning

Han ifrågasätter även DN:s mätning.

– Jag tror att redovisningen har sina begränsningar i den trubbighet som de olika mätverktygen har. I vilken mån som omorganisationen har bidragit till det ena eller det andra kommer en oberoende utvärdering som Statskontoret nu gör att ge svar på om tre veckor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!