Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ygeman försvarar sig mot kritiken i it-skandalen

Anders Ygeman anländer till justitieutskottets möte i riksdagen angående turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling. Foto: ARI LUOSTARINEN / TT NYHETSBYRÅN
Tomas Tobé, riksdagsledamot för Moderaterna, tycker att Ygemans agerande är oroande. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Inrikesminister Anders Ygeman pumpades på frågor då han träffade justitieutskottet på tisdagen. Han måste förklara varför statsminister Stefan Löfven inte fick information förrän i år.

– Jag informerade ansvariga departement, jag hade inte sådan information att jag behövde informera statsministern, säger Ygeman.

– Det här är information som man inte kan prata om på fikarasten, säger Ygeman.

Kritikerna är inte nöjda med svaren i it-skandalen och Ygeman skyller på en dåvarande statssekretare för informationsbristen.

Anders Ygeman, S, har inte kommenterat sin inblandning i den it-skandal på Transportstyrelsen som har rullats upp mitt under den svenska industrisemestern i juli.

Men på tisdagen framträdde han först i justitieutskottet för att förklara sig. Efteråt, strax före klockan 16.30, började han svara på medias många frågor.

Inte minst på varför infrastrukturminister Anna Johansson, ansvarigt statsråd, inte fick information i ett tidigare skede. Hon ska via sin nuvarande statssekreterare Mattias Landgren den 9 januari i år ha fått vetskap om it-läckaget. Ygeman kände till fallet redan i januari 2016.

– Jag fick informationen av Säkerhetspolisen, säger Anders Ygeman.

Han menar att det är anmärkningsvärt att inte Anna Johansson också fått veta vad som hänt.

– Som det har framgått verkar inte statssekreteraren på näringsdepartementet fört den här infon vidare till statsrådet, säger han.

 

LÄS MER: Löfvens maktspel efter it-läckan

 

Tyckte inte att det var nödvändigt

Ygeman har fått kritik för att han inte informerat statsminister Stefan Löfven om fallet som av många bedöms röra rikets säkerhet.

– Om det ska föras information vidare till statsministern om frågor som rör Transportstyrelsen då är det näringsdepartementet som ansvarar för det. När jag fick informationen var det inget som gjorde att jag skulle bryta gängse informationskedja på regeringskansliet.

– Jag informerade ansvariga departement, jag hade inte sådan information att jag behövde informera statsministern. 

Insåg du allvaret i situationen?

– Ja.

Kritiken från oppositionen är bred och massiv. Alliansen utesluter inte misstroendevotum mot Anna Johansson och Anders Ygeman och Sverigedemokraterna har satt press på Löfven att agera och få bort dessa ministrar annars riskerar han själv att få en misstroendeförklaring på halsen när riksdagen öppnar den 12 september.

"Är oroande"

En av kritikerna är justitieutskottets ordförande Tomas Tobé, M, som pressade Ygeman på svar under tisdagseftermiddagen.

– Varför har man inte agerat tidigare? Jag konstaterar att jag har fått ett antal svar men däremot måste vi bedöma de här svaren. Det är oroande att vi har en inrikesminister som har så här pass graverande information utan att informera statsministern, säger Tobé.

– Det som har blivit tydligt är att vi har en försvarsminister och en inrikesminister som haft känslig information som man inte meddelat statsminister och ansvarigt statsråd.

Andreas Carlson, KD, är ledamot i justitieutskottet och är inte heller nöjd med Ygemans svar och förklaringar.

– Fortfarande finns det en del kort som regeringen måste lägga fram. Ygeman säger att det är här är en fråga man inte diskuterar på en fikarast, men det är klart att man kunnat ordna ett sekretessbelagt möte med statsministern.

Anders Ygeman har pratat med Stefan Löfven sedan it-skandalen uppdagats, men vill inte säga vad som sagts dem emellan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!