Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ygeman förnekar: ”Det finns inget hemligt avtal”

Stephan Müchler, handelskammaren i Skåne, om kritiken mot Anders Ygeman.
Energiminister Anders Ygeman (S) fortsätter att neka till att pengar från elberedskapen skulle ha använts till att lösa akuta elproblem i Stockholm.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Han bemöter anklagelserna i P1:s ”Lördagsintervju”.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Energiminister Anders Ygeman (S) fortsätter att neka till att ett miljardbelopp från elberedskapen skulle ha använts till att lösa akuta elproblem i Stockholm.

– Det stämmer inte. Det finns inget öppet eller hemligt avtal, säger han i Ekots lördagsintervju.

Det hela rör sig om ett missförstånd kring två parallella processer, enligt energiministern. Dels hans eget initiativ tillsammans med energibranschen, med syfte att öka eltillgången i bland annat Stockholm. 

Dels Svenska kraftnäts arbete för att se till att landet har en beredskap i händelse av elkris.

Vilka beslut Svenska kraftnät har fattat säger han sig inte känna till.

– Det är beslut som generaldirektören för Svenska kraftnät har fattat självständigt. Jag har inte vid något tillfälle diskuterat det med generaldirektören, säger han i Ekots lördagsintervju.

Inte heller har han sett någon uppgift om att Svenska kraftnät gjort något felaktigt.

– Så vitt jag förstår har de reserverat beredskapsmedel och om de ska betalas ut krävs det att de ska gå till elberedskap, inte till effekt, säger han.

Har inte påverkat processen

Det var Dagens Nyheter som i torsdags avslöjade att Anders Ygeman och Svenska kraftnät i hemlighet har slussat en miljard kronor från den nationella elberedskapen för att lösa akuta elproblem i Stockholm.

Enligt DN har också tjänstemän vid infrastrukturdepartementet via sms utövat påtryckningar mot Svenska kraftnät för att få affären i hamn.

– Jag har ställt frågan till alla mina tjänstemän om det finns någon som har påverkat den här processen. Då har svaret varit nej och jag tror att det där sms:et går att tolka på flera olika sätt, säger Anders Ygeman i Ekots lördagsintervju.

Anklagats för att ”blåljuga”

Anders Ygeman har dock fått stark kritik efter DN:s artikel. Sverigedemokraterna har KU-anmält ministern och anklagat honom för att ”blåljuga”.

Ygeman kommer också att få förklara sig inför näringsutskottet, tillsammans med Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

– Det Ygeman säger stämmer inte. Det står helt klart att det handlar om pengar från elberedskapen. Jag har kallat Ygeman till näringsutskottet för att svara på frågor, sa Lars Hjälmered (M) som är ordförande i utskottet, på fredagen.

Ygemans vaccinkritik: ”Några regioner måste steppa upp”

Inte nöjd med tempot: ”Se till att vaccinera svenskarna”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.