I kvällens program berättade Anders Ygeman, som själv är pappa till en 12-årig son och en 10-årig dotter, att han talat med sina barn om det som hände på Drottninggatan. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
I kvällens program berättade Anders Ygeman, som själv är pappa till en 12-årig son och en 10-årig dotter, att han talat med sina barn om det som hände på Drottninggatan. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Ygeman: "Bilderna är ett fruktansvärt övergrepp"

Publicerad

GÖTEBORG. Regeringen vill stoppa spridningen av de fruktansvärda bilderna på offer från terrordådet i Stockholm.

– Bilderna är ett fruktansvärt övergrepp. Jag är absolut beredd att fundera över om man kan göra något för att begränsa den här sortens spridningar, säger inrikesminister Anders Ygeman i kvällens "Bara Politik – med Niklas Svensson".

I samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm spreds fruktansvärda bilder på offren via sociala medier.

Barnrättsorganisationen BRIS hör till de som slagit larm om bilderna, och statsminister Stefan Löfven har vädjat till människor att "ta ett personligt ansvar".

I onsdagens "Bara Politik – med Niklas Svensson" kommenterade inrikesminister Anders Ygeman terrorbilderna som setts av många barn.

– Ett fruktansvärt övergrepp, säger han.

"Kan det här vara tillåtet"

Kan man göra något åt det – till exempel förbjuda delning?

– Det är den första tanken som slår en. Kan det här vara tillåtet? Samtidigt vet vi att vi har en omfattande pressfrihet. Men jag är absolut beredd att fundera över om man kan göra något för att begränsa den här sortens spridningar, för det rör sig om något som i praktiken blir övergrepp mot de som redan har drabbats av den här hemska förlusten.

Efter den hårda kritiken mot Facebook backade företaget under tisdagen och meddelade att bilderna på offer från Drottninggatan ska tas bort.

– Vi förstår att bilderna är extremt upprörande, och jobbar därför så snabbt som möjligt med att ta bort dem där de publiceras, sa en talesperson för Facebook.

I kvällens program berättade ministern, som själv är pappa till en 12-årig son och en 10-årig dotter, att han talat med sina barn om det som hände på Drottninggatan.

– Vi har naturligtvis pratat om det men jag har också lovat att det ska stanna mellan oss. Jag tror att det är väldigt viktigt att man pratar med barn om det här och att man är öppna och ärliga om det. Prata om det öppet och berätta om din egen rädsla.

Kommenterade den misstänkte terroristen

Anders Ygeman kommenterade i programmet också den nu häktade Rakmhat Akilov.

– Han var inte klassad av svenska myndigheter som en säkerhetsrisk. Man hade inte fått sådan information om honom. Men alldeles uppenbart var han en säkerhetsrisk eftersom han gjorde det här attentatet.

Polisen har i dag 12 500 öppna ärenden som rör personer som har avvikit efter utvisningsbeslut. Hur många av dem utgör en säkerhetsrisk?

– Ytterst få, eftersom de som utgör en säkerhetsrisk utreds av Säkerhetspolisen.

Men går det att säga hur många som utgör en säkerhetsrisk?

– Det beror på vilken definition du använder av "säkerhetsrisk”. I myndigheternas mening måste det vara någon som du kan ha misstanke om, och som har vilja och förmåga att hota det svenska samhället. Om den viljan och förmågan inte har kommit till de svenska myndigheternas kännedom, så kan ju inte heller myndigheterna klassa dem som en säkerhetsrisk.

"Jag är stolt över de fantastiska insatser som svensk polis har gjort", säger inrikesminister Anders Ygeman till Expressens Niklas Svensson i onsdagens "Bara politik".Foto: Henrik Jansson

Upprörd över AKB:s begäran

Häromdagen begärde Moderatledaren Anna Kinberg att rikspolischefen Dan Eliasson och Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg kommer till riksdagen och förklarar hur det kan komma sig att den misstänkte Rakmhat Akilov inte utvisats. Detta upprör Anders Ygeman.

– Två dagar efter att Sverige har drabbats av det kanske största terrorattentat som Sverige har drabbats av så går Moderatledaren ut och vill smutskasta svensk polis. Jag tycker att det är för tidigt. Jag är stolt över de fantastiska insatser som svensk polis har gjort. De behöver inte höra det här nu. Det kommer en tid för utvärdering och för politisk debatt, men det här är för tidigt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag