YFPDJ håller konsert på Husby träff

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jonathan Näckstrand

I helgen ska den regimtrogna eritreanska föreningen YFPDJ hålla sin årliga konferens i Stockholm.

Efter artiklar i Expressen om en avslutningsfest på Berns ställdes det arrangemanget in.

Nu annonserar en regimtrogen hemsida om en stor konsert på Husby träff.

– Det hade vi ingen aning om, säger Anne Nielsen på Husby träff.

I helgen håller den eritreanska diktaturens ungdomsorganisation en stor internationell konferens i Sverige från och med torsdagen. Bland andra väntas en av president Isaias Afewerkis närmaste män hit, rådgivaren Yemane Gebreab.

Enligt ett pressmeddelande från ungdomsorganisationen Young People's Front för Democracy and Justice (YPFDJ) väntas 800 exileritreaner från hela världen till konferensen i Sverige den 5–9 april, som kringgärdas av mycket hemlighetsmakeri.

Expressen har tidigare skrivit om att YPFDJ hyrde nattklubben Berns till avslutningsfesten annandag påsk, men efter flera artiklar kom Berns och föreningen överens om att ställa in arrangemanget.

Konsert på Husby träff

På lördag arrangerar YPFDJ en konsert på Husby träff i norra Stockholm, enligt en annons på en regimtrogen sajt. På Husby träff är man ovetande om arrangemanget – lokalen är bokad av en privatperson.

– Det här fick jag veta imorse. Jag hade ingen aning om det här. Vi håller på att undersöka, säger Anne Nielsen på Husby träff.

– För oss är det en vanlig bokning i en privatpersons namn, jag visste inte att det var kopplat till det här. Nu blev det lite tumultartat, fortsätter hon.

Kalle Lindberg är pressekreterare för Röda Korset, som har Husby träffs lokaler.

–  Jag har kommit fram till att man har hyrt ut en lokal till en förening som sagt att de ska hålla ett kulturevenemang. Men nu verkar det vara en annan förening som är arrangör, säger han.

Vad är det för förening?

– Det är det vi håller på att utreda.

Livvakter från Säpo

Enligt Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren bevakas presidentrådgivaren som ska delta på konferensen av livvakter från Säpo.

– Så är det alltid när vi får utländska besökare som tillhör statsledningen; att Säpo tar hand om personskyddet. Vi från Stockholmspolisen följer naturligtvis utvecklingen och är beredda att sätta in resurser om det skulle behövas, säger Lindgren till TT.

Var mötet kommer att hållas känner han inte till, men säger att han borde veta det om det skulle äga rum i Stockholms län.

Eritrea håller sedan drygt tio år den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslad utan rättegång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.