Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yazidiska kvinnorna gruppvåldtogs av IS

Yazidierna som nyligen släppts av IS vittnar om vidriga förhållanden i fångenskapet.Foto: AP
Extremistgruppen släppte i veckan 216 personer.Foto: Ako Zanagen
Fler aav de tillfångatagna var barn.Foto: Str / Epa / Tt
Kvinnorna ska ha använts som sexslavar och våldtagits offentligt.Foto: Ako Zanagen

Gruppvåldtäkter på öppen gata, sexslaveri och tortyr – yazidier som nyligen släpptes av IS i Irak för med sig vittnesmål om mardrömmen i den brutala extremistgruppens klor.

– Många av dem har våldtagits offentligt. De har använts som sexslavar och har torterats, säger Ziyad Shammo, som arbetar med att ge hjälp till yazidier på plats.

Sedan extremistgruppen Islamiska staten (IS) i veckan släppte 216 medlemmar av Iraks yazidiska minoritetsgrupp har fasansfulla vittnesmål om tiden i fångenskap nu börjat sippra ut. Efter att i augusti ha fångats ska yazidierna ha flyttats runt i månader innan de "delades ut" till medlemmar av IS, eller till lokala klaner allierade med gruppen. Mardrömslika övergrepp följde.

– De tog alla flickor från sina familjer och även pojkar och unga män. De tog alla, och förmodligen har de dödat alla pojkarna, säger aktivisten Ziyad Shammo till Expressen i telefon från Dohuk.

Våldtogs offentligt

Shammo arbetar med den lokala organisationen Yazda för att ge hjälp till yazidier, och behoven är enorma. Flickor och unga kvinnor har sålts som sexslavar och spritts ut över områden IS kontrollerar – till och med till andra länder där IS har anhängare, säger Shammo. I princip alla ska ha våldtagits, vissa av dem av många män.

– Många av dem har våldtagits offentligt. De har använt dem som sexslavar och torterat dem, säger han.

– De har misshandlat flickorna och när mödrar försökte hindra dem från att ta döttrarna slog de dem med.

Lösesummor betalas

De flesta av de 216 som släpptes i veckan var äldre kvinnor och män, men bland de frigivna fans också medelålders kvinnor och små flickor. Varför IS släppte dem är, enligt hjälparbetare på plats som Expressen talat med, oklart. IS är dock i första hand på jakt efter unga kvinnor att förslava, och unga män som skulle kunna ta upp vapen mot gruppen.

Inga pengar ska ha betalats för de 216, men det finns fall där lösesummor utbetalats av desperata anhöriga.

– Det händer rätt ofta. Stora summor pengar har gått till att köpa tillbaka tillfångatagna kvinnor och barn, säger Tom Robinson från stiftelsen Rise, som arbetar med flyktingar i Iraks kurdiska områden, till International Business Times.

Förföljs för "djävulsdyrkan"

Tiotusentals yazidier flydde till den autonoma kurdiska regionen i Irak, eller blev strandade på närliggande Sinjar-berget när IS-jihadisterna stormade huvudsakligen yazidiska byar i juli i fjol. De som stannade ställdes inför valet att konvertera till islam eller dö. I december tog kurdiska styrkor tillbaka kontrollen över Sinjar efter en lång belägring av IS.

Totalt kidnappades cirka 7 000 yazidier varav cirka 1 200 har släppts, enligt Shammo. Över 5 000 ska ha dödats och minst 3 000 saknas ännu, men dödstalen väntas stiga dramatiskt när områden där IS dragit fram kan genomsökas.

– Det som har drabbat det yazidiska samhället är en katastrof. De har slagit hela samhället i spillror, säger Shammo.

Den yazidiska tron är en kombination av zoroastrism och sufisk islam som går ändra tillbaka till antika Mesopotamien. De tror att Gud och sju änglar skyddar världen och att en av dessa änglar, Malak Tawus, tvingades från paradiset sedan han vägrat underkasta sig Adam. Muslimska extremister uppfattar gestalten som en fallen ängel och ser yazidier som djävulsdyrkare.

Många organisationer och medier, bland annat Amnesty International, har beskrivit hur yazidiska kvinnor kidnappats av IS och tvingats in i sexslaveri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.