Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Yasri Khan talar ut efter avhoppet

Yasri Khan talar ut i en intervju med Dagens Nyheter.
Stormen kring Miljöpartiet och språkrören – här Åsa Romson – har fortfarande inte lagt sig. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Efter bostadsminister Mehmet Kaplans avgång var det Yasri Khans uteblivna handslag som stod i fokus.

Den nu avhoppade MP-politikern talar nu ut i Dagens Nyheter:

– Jag är helt säker på att jag inte skulle ha behandlats så här om jag hade varit en vit man. Jag skulle önska att Sverige var mer tolerant, säger Khan till DN.

Efter att bostadsminister Mehmet Kaplan avgått intervjuades MP-politikern Yasri Khan som kandiderade till styrelsen. Men i en intervju med TV4 vägrade han att ta den kvinnliga journalisten i hand, med hänvisning till bland annat sin muslimska tro och att Khan ser väldigt intimt på fysisk beröring med en annan kvinna.

Kort därefter drog Khan tillbaka sin kandidatur till styrelsen och hoppade av Miljöpartiet. I en intervju med Dagens Nyheter pratar nu Khan om sin syn på uppståndelsen, varför han inte vill ta i hand och att han aldrig hade behandlats på samma sätt om han "varit vit".

 

LÄS MER: Stefan Löfven dömde Yasri Kahn för snabbt

Yasri Khans tro är central

Yasri Khan, som bland annat varit engagerad i Amnesty och Sveriges unga muslimer, hävdar i intervjun att han alltid känt sig en aning bortstött i Sverige och att hans religion är central för honom. Att den uteblivna handskakningen skulle få sådana konsekvenser kunde han dock inte ana i "sin vildaste fantasi".

– I min tro är det en intim handling som jag reserverar för mina nära familjemedlemmar. Det är ett uttryck för respekt, men jag förstår att det kan uppfattas på annat sätt. Jag är född i Sverige och har alltid försökt anstränga mig så att människor inte ska missförstå. Det har gått bra ända fram till den där intervjun, säger Khan till DN om handskakningen.

Yasri Khan har varit mycket uppmärksammad den senaste tiden för flera andra anmärkningsvärda händelser. Bland annat spreds ett klipp från ett panelsamtal där Khan vägrade svara rakt på om det är rätt att Saudiarabien avrättar ateister.

Yasri Khan: "Måste alla blondera sig?"

Intervjun i DN handlar dock mest om handskakningen – och Khan menar att gränsen för hur olik man kan vara är orättvis.

– Jag tänker att vi har våra planer och Gud har sina. Guds visdom är större. Så även om jag är ledsen och besviken så måste jag som muslim tänka större. Det pågår samtal om det här i hela Sverige och vi kan kanske komma fram till vad mångfald och jämställdhet innebär. Ska alla dricka alkohol, måste alla blondera sig, jag menar var går gränsen för hur olika vi kan vara?

Khan säger också vidare att han känner sig orättvist behandlad och att islamofobin i Sverige är utbredd.

– Jag försöker undvika att använda det ordet för folk går i taket, men ändå: Det finns islamofobi i Sverige. Jag är helt säker på att jag inte skulle ha behandlats så här om jag hade varit en vit man. Jag skulle önska att Sverige var mer tolerant.