Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Yasin vill frias – överklagar till HD

Yasin Mahamoud.
Foto: Polisen
Högsta domstolen.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Den Encrotelefon han hade kan inte ses som ett hjälpmedel vid en kidnappning.

Det hävdar rapartisten Yasin Mahamoud som nu överklagar till Högsta domstolen och vill frikännas från den fällande domen om förberedelse till människorov av musikerkollegan Einár våren 2020.

Flera gängledare inom Vårbynätverket dömdes samtidigt som Yasin till långvariga fängelsestraff för bland annat mordförsök och människorov.

I februari i år kom Svea hovrätts dom mot Yasin Mahamoud om tio månaders fängelse för förberedelse till människorov.

Det hela rör händelser i april 2020, som slutade med att den numer avlidne rapartisten Nils ”Einár” Grönberg kidnappades. En tid innan hade ett ”misslyckat” kidnappningsförsök gjorts, där Mahamoud dömts för inblandning. Han ska enligt domen på uppdrag av en man inom det kriminella Vårbynätverket försökt locka fram Einár under förespegling att de skulle ha ett musikaliskt samarbete.

Kontakt via Encro

Kontakten med Vårbymannen skedde med hjälp av en krypterad Encrochat-telefon och Yasin Mahamoud har erkänt att han använt en sådan. Däremot har han hela tiden nekat till brott.

I den överklagan som hans advokat Frida Wallin i dagarna skickat till Högsta domstolen argumenterar hon för att användning av en Encrotelefon inte kan motsvara kravet på att hennes klient måste ha ”tagit befattning” med ett föremål som ”är särskilt ägnat att användas som hjälpmedel vid brott” för att han ska kunna fällas för brott. Därför ska han frias, hävdar försvaret.

Underkände telefonen

Hon hänvisar bland annat till en tidigare HD-dom som säger att det måste finnas ett tydligt samband mellan hjälpmedlet och genomförandet av det planerade brottet, samt till en hovrättsdom från förra hösten som underkänner just en Encrotelefon som den här typen av hjälpmedel.

I det nu aktuella fallet kan inte telefonen i sig användas för att genomföra ett människorov”, skriver Wallin.

För att HD ska ta upp målet krävs prövningstillstånd, vilket generellt bara ges om det behövs vägledning i den aktuella frågan. Och det gör det, hävdar Frida Wallin. Eftersom domar baserade på innehåll i krypterade tjänster som Encrochat, Anom, Sky och Ghost är en ganska ny företeelse så kan man enligt advokaten förvänta sig många mål där den här frågan tas upp och spretiga slutsatser så länge inte HD sätter ned foten.

Gängledare dömda till långa straff

I hovrättens dom från förra månaden som nu överklagats dömdes bland annat flera ledargestalter för Vårbynätverket. 

Chihab Lamouri, 34, och lillebror Chouaib Lamouri, 29, fick sina straff på 17 år och 10 månader respektive tolv års fängelse fastställda. Bröderna dömdes bland annat för försök till mord, medhjälp till detsamma och människorov.

Målet, som innefattat 30 personer inom det kriminella nätverket, har också kallats Encromålet då bevisningen till stor del utgjordes av krypterade chattar i appen. 

– Hovrätten delar helt och hållet vår bedömning av Encromaterialet. Att domstolen slår fast att det finns ett kriminellt nätverk som är väldigt organiserat och hierarkiskt är också viktigt, inte bara för brotten utan även på ett samhällsplan, sade åklagare Anna Stråth till Expressen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.