Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Yasaman, 24, fängslad i tio år – för att ha vägrat slöja

Yasaman Aryani, 24, dömdes till fängelse i 16 år för att ha protesterat mot slöjtvånget i Iran
Foto: © PRIVATE /Amnesty

Yasaman Aryani, 24, har suttit fängslad i snart ett år – och hon har nio kvar. 

Tillsammans med sin mamma, Monireh Arabshahi, och deras väninna Mojgan Keshavarz, genomförde hon en protest mot det iranska slöjtvånget i Tehran.

De tre kvinnorättsaktivisterna dömdes till sammanlagt 55 år i iranskt fängelse – men har nu fått sina straff kortade efter internationella protester.

På internationella kvinnodagen, den 8 mars, förra året utförde tre kvinnliga aktivister en ”kärlekskupp” på ett tåg i Irans huvudstad Tehran.

Yasaman Aryani, 24, hennes mamma Monireh och vännen Mojgan delade ut vita pappersblommor i en kvinnovagn, i protest mot det iranska slöjtvånget.

Enligt lag måste kvinnor täcka sitt hår i den islamska republiken Iran, men många anti-slöjaktivister riskerar allt för att kämpa för friheten att gå barhuvade. 

– En dag hoppas jag att vi kan gå sida vid sida på gatan, jag utan hijab, du med hijab, säger Yasaman Aryani i ett videoklipp från protesten.

https://www.instagram.com/p/Buv38GbhDAf/

Video spreds – greps

Videoklippet delades i sociala medier, bland annat av journalisten och människorättsaktivisten Masih Alinejad, och fick stor uppmärksamhet både i och utanför Iran.

Drygt en månad senare greps först Yasaman, sedan Monireh, och efter ytterligare två veckor även Mojgan Keshavarz, uppger Amnesty.

Ingen av kvinnorna hade tillgång till advokat, och de har vittnat om tortyrliknande förhållanden och att de hotats under rättsprocessen, enligt organisationen.

”Uppmuntrade till prostitution”

I somras dömdes Yasaman och Monireh till 16 års fängelse vardera, och Mojgan till 23 års fängelse för att ha ”uppmuntrat och möjliggjort moralkorruption och prostitution”.

Fängelsestraffen ledde till internationella protester, och fördömdes av bland andra FN och USA.

Efter att ha överklagat sina brott har Yasaman och Monirehs straff nu sänkts till nio år och sju månader vardera.


SE MER: Dokumentär om flygkraschen i Iran

Så gick flygkraschen i Iran till – Expressens Lisah Silfwer tar dig igenom händelseutvecklingen steg för steg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.