Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yanyah flydde sin våldsamma pojkvän – räddades av träning

Tre andra nyheter att hålla koll på i dag.
Yanyah Milutinović fortsatte träna under graviditeten.Foto: Privat / Yanyah Milutinovi¿
Efter ett destruktivt förhållande hittade Yanyah Milutinović tillbaka med hjälp av träningen.Foto: Privat / Yanyah Milutinovi¿
Foto: Privat / Yanyah Milutinovic

Som 21-åring flyttade Yanyah Milutinović, 33, till USA med drömmen om en framtid i New York. 

Men två månader in i drömmen hamnade hon i fel händer och till slut hade hon tappat bort sig själv.

Nu berättar hon om hur hon hittade tillbaka till livet och fann glädjen i träningen.

– Det var som att någon tände lampan och då tänkte jag ”aldrig mer”, säger hon.

Yanyah Milutinović, 33, växte upp i Eskilstuna i Sverige. Men Eskilstuna blev så småningom för litet, Yanyah hade större drömmar.

Som 21-åring flyttade hon till New York med stora planer för sitt liv. Storstaden hade potentialen och tillgångarna som inte någon annan stad hade. 

Men drömmen om New York blev inte som hon hade tänkt.

Några månader in i livet i den stora staden hamnade hon i helt fel händer. Hon träffade en man som fysiskt och psykiskt misshandlade henne. 

– Detaljerna i hans våld mot mig är riktigt grova, berättar hon.

Yanyah Milutinović hittade tillbaka genom träning

Som ny i USA gick hon igenom en väldigt tuff tid. Då hade hon stannat för länge på det visum hon hade och tänkte att hon hade brutit mot lagen. Hon var därför orolig att höra av sig till polisen om våldet, och rädslan för att bli deporterad var stor. 

– Det fanns så mycket potential till att kunna växa här i New York, skulle jag åka hem till Sverige igen hade det varit för att jag inte såg en framtid här, säger hon.

– Men jag kunde inte åka hem på grund av att en människa gjort mig illa. Han skulle inte få förstöra min dröm. 

Yanyah tränade ända in i nionde månaden av sin graviditet.Foto: Privat / Yanyah Milutinovi¿
Yanyah med maken.Foto: Privat / Yanyah Milutinovi¿
Yanyah bor fortfarande i New York.Foto: Privat / Yanyah Milutinovi¿

Efter fem och ett halvt år samlade hon styrka och flydde. 

Hon lämnade allt hon hade och flyttade in i en tom lägenhet som hon lyckats få trots att hon inte hade arbetstillstånd. 

 – I fyra år hade jag sparat ihop för att kunna klara av att flytta från honom. Och många gånger hittade han mina pengar, rånade mig och tog mitt pass, säger hon.

– Men jag lyckades och stack. 

Vägen tillbaka – tänkte: ”aldrig mer”

I några månaders tid försökte hon hitta tillbaka till sig själv. Hon visste inte hur saker fungerade efter att ha levt under kontroll av sin tidigare pojkvän. 

– Jag kände att jag emigrerade till USA igen och jag behövde bygga upp allt på nytt.

Under den tiden drack hon mycket för att klara av den emotionella bördan. En dag vaknade hon bakfull, som hon ofta gjorde då, och gick förbi spegeln i hallen. Sminket från dagen innan var utsmetat över hela ansiktet och hon kände inte igen sig själv. 

– Jag tänkte att ”vad fan, Yanyah. Det här är inte du. Kommer du ihåg när du mådde bra förut?” säger hon. 

– Jag såg min själ och den gjorde ont. Jag visste att jag hade lämnat allt våld bakom mig, men nu var det jag själv som skadade mig själv. Det var som att någon tände lampan och då tänkte jag ”aldrig mer”. 

Hon insåg att det var när hon tränade som hon mådde som bäst. Samma dag tvättade hon bort sminket i ansiktet. Hon hade inga gymkläder men hittade ett par leggings och gamla gympadojor som fanns hemma, och begav sig till gymmet. 

Det är i dag sex år sedan, och hon har inte slutat sedan dess. 

https://www.instagram.com/p/B3pug2Dn9M6/

Tränade under graviditeten 

Ett par år senare träffade hon sin nuvarande man och 2017 fick de tillsammans en dotter. 

Under graviditeten tränade hon som vanligt på gymmet, men allting gjordes försiktigt så att inte magen eller bebisen skulle påverkas.

– Jag tänkte att eftersom min bebis väger fem kilo och om jag genom naturen kan lyfta så mycket, då har naturen gjort att jag ska klara av det. Då lyfte jag ingenting mer än vad bebisen vägde, säger hon.

I många av sina Instagraminlägg försöker hon bryta stigmatiseringen kring att träna under graviditeten. Det är ofta personer som inte har någon koll på hur det är att vara gravid som kommenterar, enligt Yanyah.

– Något jag tycker är komiskt är att många som kommenterar saker inte verkar ha någon uppfattning alls om hur den kvinnliga anatomin fungerar, säger hon. 

Hon berättar även att hon fått mycket positiv feedback från andra som tränat under graviditeten och att det hjälpt dem under och efter förlossningen.

Hjälper människor må bättre genom träning

Yanyah är medveten om att det kan se ovanligt ut att en gravid person med en stor mage står och lyfter vikter på gymmet. Hon menar att man inte är van vid det för att man ofta hört att man ska ta det lugnt under sin graviditet, men hon ser inga problem med att träna om man fått grönt ljus från sin läkare. 

– Vi är så mycket starkare mentalt men också fysiskt än vad vi ger oss själva kredd för och inte bara när vi är gravida, säger hon. 

I dag bor hon kvar i New York och jobbar ofta med gravida människor eller människor som vill må bättre genom träning, vilket hon delar med sig mycket av på sin Instagram. Hon tror starkt på kärleken till sig själv och att man ska älska sig själv. 

– Vad det än är i livet, träning eller inte, är det något som får dig att vakna på morgonen och tänka ”det här är min grej” och man mår bra av det, gör det, säger hon.

Ellinor hittade tillbaka till träningen efter anorexin

”När jag ser mig i spegeln ser jag en stark person”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.