Olika personer hör olika ord – från samma inspelning. Foto: UNKNOWN / unknownOlika personer hör olika ord – från samma inspelning. Foto: UNKNOWN / unknown
Olika personer hör olika ord – från samma inspelning. Foto: UNKNOWN / unknown
Frågan har förbryllat och förvirrat människor världen över. Foto: © Eugenio MarongiuFrågan har förbryllat och förvirrat människor världen över. Foto: © Eugenio Marongiu
Frågan har förbryllat och förvirrat människor världen över. Foto: © Eugenio Marongiu

Yanny eller Laurel? – nu vet vi svaret på ljudmysteriet

Publicerad

Ett viralt fenomen har delat internet i två läger.

Striden har handlat om vad som sägs i en mystisk ljudfil: ”Yanny” eller ”Laurel”.

Nu har internet gett oss ett svar.

En konfliktlinje har återigen uppstått mellan två läger på internet.

För tre år sedan debatterades färgerna på en klänning – den här gången var det en ljudfil med en märklig röst som sa ett märkligt ord. 

Ingen kunde komma överens om vad den elektroniska rösten sade. Var det ”Yanny”, ”Laurel”, eller rentav ”Jerry”, ”Gävle” eller ”Mural”?

 

LÄS ÄVEN: Mystiska ljudfilen som delar internet i två läger 

 

Svaret från originalkällan 

Nu har frågan fått ett svar, rapporterar Buzzfeed – och vissa kommer att nog bli besvikna. 

Här kan du lyssna på klippet om du inte redan gjort det:

https://twitter.com/CloeCouture/status/996218489831473152?tfw_creator=juliareinstein&tfw_site=buzzfeednews&ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.buzzfeed.com%2Fjuliareinstein%2Fwe-finally-have-answers-as-to-what-that-laurelyanny

Enligt Redditanvändaren RolandCamry, som först lade upp ljudet berättar att det kommer från uppläsningsfunktionen på ordboken vocabulary.com.

RolandCamry säger att ordet som han spelade upp och spelade in var: ”Laurel”.

Uppläsningen förvrängdes när den spelades in via högtalarna, enligt Redditanvändaren.

 

LÄS MER: Nu kan ni sluta tjafsa – därför ser ni olika färger på den där klänningen 

 

Internetanvändare som debatterat vad som sägs har antagligen lättare att enas efter en lyssning på originalljudfilen från vocabulary.com.

– Tro mig jag förstår inte heller vad det är som händer, skriver RolandCamry på Reddit och fortsätter:

– Det är svart magi.

Akustiska mönster möts

Jody Kreiman, forskare på röstuppfattningslaboratoriet på Univeristy of California, teoriserade på tisdagen att de ”akustiska mönstren möts halvvägs i de två orden”:

– Energikoncentrationen för ”Ya” är liknande den för ”La”. ”N” är lik ”R”, och ”I” är lik ”L”, säger hon till the New York Times.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag