Xzenu, 38, fick inte ha sitt namn på Facebook.Xzenu, 38, fick inte ha sitt namn på Facebook.
Xzenu, 38, fick inte ha sitt namn på Facebook.
Hans namn var för ovanligt.Hans namn var för ovanligt.
Hans namn var för ovanligt.

Xzenu, 38, fick inte ha sitt namn på Facebook

Publicerad

Facebooks regler är tydliga: Du måste använda ditt riktiga namn på nätverket.

Men när Xzenu Cronström Beskow använde just det så blockerades han.

– Det här innebär att folk med ovanliga namn straffas, säger han.

När Xzenu Cronström Beskow, 38, skulle logga in på Facebook fick han en chock: Kontot var blockerat och gick inte att använda längre. I ett meddelande fick han reda på att de misstänker att han använder ett falskt namn.

– Facebook kräver att man ska ha sitt riktiga namn och med det menar de namnet som man har i folkbokföringen. Det här är mitt namn som det står i folkbokföringen, säger han.

Varför Facebook helt plötsligt bedömt att Xzenu ljuger om sitt namn vet han inte. Men han spekulerar i att någon annan användare kan ha anmält honom för det till Facebook, och att de då agerat lite förhastat.

– Det pågår en kampanj på Facebook där folk anmäler användare som är aktiva i HBTQ-frågor, särskilt transfrågor, säger Xzenu.

Till den aktiva skaran räknar sig Xzenu – men han ifrågasätter att Facebook inte kontrollerade folkbokföringen innan de blockerade honom.

– Om de har kravet att man ska använda sitt riktiga namn så ser jag det som helt självklart att de inte kan banna folk för säkerhets skull. De måste ju då säkerställa ens riktiga namn genom att skicka ett meddelande om att de ifrågasätter namnet och låta en försvara sig.

"Ägaren till kontot får ett meddelande"

När han nu loggar in på Facebook ombeds han skriva in sitt riktiga namn. När han gör det så får han ett felmeddelande där det står att Facebook inte godkänner namnet.

– När ett konto avaktiveras på grund av misstankar om användning av falskt namn så får ägaren till kontot ett meddelande med instruktioner om hur de ska fortskrida, säger Facebook i ett uttalande via Nicolina Jonsson, PR-ansvarig för Facebook i Sverige.

Men något sådant meddelande har Xzenu inte fått.

– Nej, men jag har fått en massa andra mejl från Facebook där det står att jag måste gratta alla personer som fyller år. Men problemet är ju att jag inte kan logga in och gratta dem.

Facebook vill inte svara

När vi ställer frågor till Facebook om Xzenus konto får vi svaret att de inte kommenterar enskilda fall. I stället hänvisar de till deras namnpolicy som finns att läsa.

– Där finns en länk för att man ska kunna kontakta dem om något är fel, men den leder bara till ett meddelande om att en måste vara inloggad på Facebook för att komma vidare, säger Xzenu.

Ett dilemma – minst sagt. Hoppet om hjälp verkar vara ute och att använda Facebook är just nu långt borta.

– Den här policyn innebär att folk med ovanliga namn straffas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag