Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

WWF:s varning: Skogsbränderna ökar i antal och styrka

Brasiliens president inför eldförbud i Amazonas
I september ökade antalet bränder i Amazonas med 80 procent jämfört med i fjol.Foto: Sandro Pereira / Represented by ZUMA Press, Inc.
I en ny rapport varnar Världsnaturfonden för att skogsbränderna varit ovanligt många och kraftiga i år.Foto: VICTOR R. CAIVANO / AP TT NYHETSBYRÅN

I år har flera massiva skogsbränder rasat runtom i världen.

Nu varnar Världsnaturfonden WWF för att bränderna varit ovanligt många och kraftiga i år, och att situationen riskerar att bli värre i framtiden.

– Om nuvarande trender fortsätter kommer det att få förödande konsekvenser, säger Håkan Wirtén, svensk generalsekreterare för WWF, i ett pressmeddelande.

I en ny rapport slår WWF fast att brändernas storlek ökat markant i år jämfört med i fjol.

Under första halvåret 2020 har skogsförlusten på grund av brand ökat med 25 procent, vilket är oroväckande enligt WWF då de flesta stora skogsbränder globalt sett sker mellan juli och augusti.

– En stor fara med de nuvarande skogsbränderna är att de tränger längre in i de riktigt våta ekosystemen, exempelvis regnskogarna. Här blir bränderna katastrofala eftersom arter av både växter och djur inte är anpassade till ett liv med bränder, de överlever helt enkelt inte, säger Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF, i pressmeddelandet.

Fler bränder i Amazonas

Men bränderna har inte bara ökat i storlek utan de har även blivit fler. 

I september ökade antalet bränder i den brasilianska delen av Amazonas med 80 procent jämfört med 2019. Enligt rapporten kan detta bero på avskogning och ett varmare klimat.

– Klimatförändringar och skogsbränder förstärker varandra och bränderna i många delar av världen är i dag större, mer intensiva och håller på längre än tidigare, säger Håkan Wirtén i pressmeddelandet.

För att komma till bukt med bränderna krävs det aktiva åtgärder, enligt rapporten.

– Världen måste komma ifrån att skogsbränderna bäst bekämpas med akuta släckningsåtgärder. Långt mer skonsamt och effektivt för alla inblandade är att de helt enkelt inte uppstår – här gäller det att satsa på förebyggande åtgärder och att stoppa avskogningen, säger Olle Forshed i pressmeddelandet.

Greta Thunberg: Debatten befinner sig på sandlådenivå

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.