Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wuhanforskaren talar ut om labbet – ”Då borde jag blivit sjuk”

Kina accepterar inte WHO:s plan att undersöka coronaursprunget.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Virologen Danielle Anderson säger till Bloomberg att Wuhanlabbet i Kina inte orsakade coronapandemin.
Foto: Lancet Commission on COVID-19

Hon var den enda utländska forskaren vid viruslaboratoriet i Wuhan kort innan det första kända covidfallet noterades.

Virologen Danielle Anderson slår ifrån sig mot misstankar att labbet skulle vara källan till pandemin, rapporterar Bloomberg.

– Då borde jag ha blivit sjuk, men det var jag inte, säger Danielle Anderson till nyhetssajten.

Omvärlden har flera gånger under pandemin vänt blickarna mot det forskningsinstitut i kinesiska Wuhan som studerar några av världens dödligaste virus. 

Staden anses vara platsen där coronaviruset, SARS-CoV-2, först överfördes från djur till människa och startade pandemin. 

Spekulationer har cirkulerat om laboratoriet är en möjlig smittkälla och att det hela mörkades av den kinesiska staten, vilket aldrig har bevisats.

Tidigare i år gav USA:s president Joe Biden den amerikanska underrättelsetjänsten i uppgift att utreda om det finns skäl att misstänka Wuhanlabbet för orsaken till covid-19. 

Yppades inga ord om sjuka

I en första rapport från underrättelsetjänsten, som Wall Street Journal avslöjade, förekommer uppgifter om att tre anställda vid laboratoriet blev inlagda på sjukhus i november 2019 med influensasymtom, vilket har spätt på misstankarna ännu mer.  

En som jobbade vid Wuhanlabbet, som enda utlänning, fram till november 2019 var forskaren och virologen Danielle Andersson, 42, från Australien.

I en intervju med Bloomberg säger hon att hon inte hört talas om någon från laboratoriet som blev sjuk under slutet av 2019.

– Om folk var sjuka, då borde jag ha blivit sjuk, men det var jag inte, säger hon.

Flera av hennes kolleger från Wuhan träffades i Singapore i december samma år, där hon nu arbetar på ett annat laboratorium, som för övrigt var först med att isolera SARS-CoV-2 från en patient utanför Kina.

– Det yppades inga ord om några som blivit sjuka och forskare är skvallriga av sig, säger hon.

”Jag är inte så naiv”

Hon berättar att när hon inför sin egen vaccinering testade sig för covid-19 i Singapore hade hon aldrig varit smittad av viruset. 

Hon medger dock att det inte går att avfärda någonting men bedömer det som mer troligt att källan till virusspridningen kommer från en naturlig miljö snarare än ett kliniskt laboratorium.

– Jag är inte så naiv att jag helt kan utesluta det, säger hon. 

Forskare i Wuhan jobbade utan handskar – blev bitna

Så rapporterade Expressen den 31 majBilder från statlig tv i Kina från 2017 visar hur forskare vid laboratoriet för virologi i Wuhan inte bär skyddshandskar vid hantering av fladdermöss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.