Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wolodarski: ”Ett allvarligt haveri”

Islamisten är skriven hos reporterns mamma, avslöjar Doku.
Peter Wolodarski, chefredaktör DN.
Foto: PAUL HANSEN / DN
Cilla Benkö, vd Sveriges radio.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski menar att SR:s hanterande av islamist-avslöjandet är ”ett allvarligt haveri”.

Men vd:n Cilla Benkö menar att Ekot hanterat frågan ”fullt korrekt” – och hänvisar till allmänintresset.

– Jag hoppas att vi i Sverige har en konsensus över att arbetsgivare inte går ut och berättar om saker som sker i personers privatliv om inte allmänintresset är så pass stort att det motiverar det, säger hon i P1 Morgon.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski gick i helgen till hårt angrepp mot Sveriges Radios hantering av den reporter som inledde en relation med islamisten Raad Al-Duhan. Han menar att lyssnarna borde fått veta vad som hänt när radion fick kännedom om det, i stället för att det avslöjades av Doku.

Under måndagens ”P1 Morgon” möttes han och SR:s vd Cilla Benkö i en debatt. Benkö upprepade att Ekot-chefen hanterat frågan korrekt baserat på den information som fanns i september förra året.

– Sedan gör varje publicistisk chef alltid ett avvägande: Finns det ett allmänintresse som är tillräckligt stort för att man ska publicera privata uppgifter om en person?, säger hon.

”Det är ett problem”

Wolodarski menar att det argumentet inte håller, eftersom de nu har en offentlig diskussion om frågan:

– Det är andra som avslöjar vad som sker på Sveriges Radio, det är ett problem.

I en ledartext skriver Wolodarski om att SR haft nära band till Säkerhetspolisen under kalla kriget.

– Säpo spelar ju en roll i den här historien och då är det viktigt också att förstå hur Sveriges Radio fick veta det här och hur det gick till. Och där finns det frågor för SR att besvara som inte har besvarats, säger han i P1 Morgon.

Han hävdar med hänvisning till förstahandskällor att SR-chefer i avtal ”fått bekräfta sin roll i just totalförsvaret i händelse av krig” när de tillsatts.

Skriver på att inte rapportera om viss information

Cilla Benkö förnekar fortsatt att några sådana avtal finns, och menar att SR:s uppgift som beredskapskanal inte har något med det här att göra. På Sveriges Radios hemsida har det nyligen publicerats en text med rubriken ”Sveriges Radios uppdrag i krig och i fred”. I den står bland annat:

”På Sveriges Radio finns ett antal medarbetare som har tjänster som innebär att de måste inplaceras i säkerhetsklass enligt säkerhetsskyddslagen. Det här rör medarbetare som kan komma att få tillgång till säkerhetsklassificerad information, det kan exempelvis röra sig om reservplatser.”

”Medarbetare som inplaceras i säkerhetsklass skriver också på en erinran om sekretess mot att röja säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter som rör SR:s beredskapsuppdrag inom krisberedskapen och totalförsvaret. Ingenting annat.”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.