Wolds kritik om smittan på äldreboenden: ”Tänk om”

Stor del av dödsfallen kan härledas till äldreboenden.
Agnes Wold.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Coronaviruset har spridits på många äldreboenden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att coronaviruset har fått spridning på svenska äldreboenden har pekats ut som en anledning till de höga dödstalen i Sverige.

Nu kommer Agnes Wold med skarp kritik mot den höga omsättningen av personal inom hemtjänst och äldreboenden.

– Man måste tänka om, lägga om scheman och sluta med timvikarier, det går inte att ha det så i en pandemisituation, säger professorn i klinisk bakteriologi.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har flera gånger sagt att en stor del av de svenska dödsfallen i corona kan härledas till att viruset tagit sig in på flera äldreboenden.

Han har på de dagliga presskonferenserna fått frågan om smittan på äldreboenden hade kunnat motverkas om man testat fler i personalen. 

– Det finns indikationer på att det kunde ha varit så. Jag har pratat med mina norska kolleger och de har testat fler på äldreboenden, och de har mindre problem.

Agnes Wold kritiserar personalomsättningen 

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, pekar ut den stora omsättningen av personal som en möjlig förklaring och en stor risk.

– Framförallt i hemtjänsten, det är mitt största bekymmer. De måste göra något åt personalomsättningen. Det är att bjuda in smittan med så fruktansvärt mycket olika personal och timvikarier. Det går inte. Man måste lägga om schemat för att minska risken för smitta, säger hon.

Hon menar att med varje ny människa som kommer i kontakt med äldre personer ökar smittrisken.

– Sedan kanske den risken bara är en på hundra, men det spelar ingen roll. Om du har 20 personer, så blir det en ganska stor risk i alla fall. Då ökar risken enormt, jämfört med om det bara är två, säger Agnes Wold.

Tycker att hemtjänsten ska minimeras

Hon har noterat det stora antalet dödsfall på äldreboende och tror att problem med personalen också finns där.

– Det verkar vara speciellt besvärligt i Stockholm. Det kanske är fler timvikarier där, men jag vet inte, säger Agnes Wold.

– I Norge är det också mindre smitta på äldreboende och jag bara inbillar mig att de har mer stabil personal och lite äldre personal, men det får man titta närmare på, fortsätter hon.

Nu tycker hon att hemtjänsten borde minskas ner till bara det nödvändiga. Helst borde bara en och samma person besöka varje hem.

– Det kan vara många som ändå är ganska pigga och bara har lite hjälp. Om man kan bör man säga upp sin hemtjänst eller minimera den under pandemin, säger hon.

Agnes Wold pekar på hur man under coronapandemin lyckats ställa om sjukvården och skjutit upp allt som inte måste göras direkt.

– Sjukdomarna försvinner ju inte och ändå lyckas man lägga om verksamheten så att det var nästan tomt på sjukhusen i väntan på coronafallen, säger hon.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Tidigare statsepidemiolog tror att den värsta smittspridningen är över i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.