Wolds kritik efter vaccin- kaoset: ”Borde vara olagligt”

Efter slängda vaccinerna och bristfällig information bemöter nu region Stockholm kritiken.
Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet
Foto: HENRIK JANSSON
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Stockholm.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Professor Agnes Wold riktar skarp kritik mot Region Stockholm – efter kraven på bank-ID för 70-plussare för att boka specifika vaccinationstider. 

– Det borde vara olagligt, säger hon. 

Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, följer vaccinationsutrullningen i landet och reagerar starkt på problemen som upptäckts i region Stockholm där drygt 6 600 vaccintider stod lediga i onsdags. 

Vaccintiderna fanns på de nyöppnade vaccinationsmottagningarna och kunde bokas av personer födda 1946 eller tidigare. För att boka dem krävdes att man hade appen ”Alltid öppet” respektive bank-ID. 

– Jag häpnar ständigt. Hur kunde man vara så otroligt naiv, när man lägger ut en sådan här grej på entreprenad? Då måste man tänka igenom vilken åldersgrupp som vaccineras. Självklart kan man inte låta en sådan aktör sköta det via QR-kod och bank-ID för den här åldersgruppen. Hade jag haft uppdraget att vara vaccinsamordnare, då hade jag tagit i beaktande att det är extrem komplicerad logistik att vaccinera den här gruppen.  

Region Stockholm har även meddelat att gruppen 70-plussare kommer motta brev som gör det möjligt att boka tid på vårdcentral för vaccination, och att det därför inte krävs bank-ID för att få en tid. 

https://twitter.com/AgnesWold/status/1380431022676934659

Agnes Wold tycker inte att upplägget är tillräckligt, då man lägger resurser på ett förfarande som har dålig täckning bland de äldre åldersgrupperna som ska vaccineras. 

– Det är glasklart nu hur prioriteringen för vaccinationerna ska gå till. Man ska vaccinera utifrån ålder, uppifrån och ner. Att inte ha tänkt igenom ordentligt hur det ska gå till kan innebära extrema konsekvenser. Det går inte att utesluta att en del av dem som är sjukhusinlagda nu, ligger där för att de har varit så klantiga med vaccinationerna.

Regionen: Kan boka utan bank-ID

Från och med torsdag kan även de som är födda 1951 eller tidigare boka in sig på någon av de fyra vaccinationsmottagningarna. Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg tog upp vaccinationstakten på fredagens pressträff. Han uppgav då att de 6 600 lediga tider som aviserades i onsdags, nu är ”i princip helt uppbokade”. 

– För att få en vaccinationstid vid en vårdcentral kan man boka tid digitalt eller på andra sätt för de som inte ha har bank-ID. För de som vill boka sin vaccination via vår särskilda vaccinationsmottagning, måste man göra det via en app och ha bank-ID. Ju fler som bokar digitalt, desto lättare blir det att komma fram för de som inte har möjlighet att boka digitalt. 

Region Stockholm planerar nu för att påbörja vaccinationerna av gruppen 65-69 år om ”en dryg vecka”. Därefter planerar man att inleda fas 3 i vecka 17 och slutligen påbörja vaccinationerna över alla över 18 år i vecka 19. 

73-åriga Tiiu: ”Jag har levt i ett limbo”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.