Lördagens ”Sommar i P1” ägnade Maria Borelius, 59 – författare, vetenskapsjournalist, och tidigare moderat riksdagsledamot – åt att bland annat berätta om antiinflammatorisk kost.
– Jag har en hemlig hobby, säger hon i programmet, innan hon börjar berätta om maten som enligt henne kan stävja inflammatoriska sjukdomar.
”Herregud, hjälp mig! Maria Borelius brer ut sig om den 'antiinflammatoriska' kosten i Sommar i P1. Nu blir ett par hundra tusen till lurade”, skrev Agnes Wold – professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin – på Twitter, i samband med programmet.
https://twitter.com/AgnesWold/status/1155082066196873223?s=20För Expressen utvecklar Wold vad hon menar:
– Det finns naturligtvis enstaka sjukdomar där kost är en del i behandlingen, på vissa tarmsjukdomar kan det fungera. Rent allmänt finns inte mycket som tyder på att särskild kost skulle låta vanliga friska människor leva längre, säger hon och fortsätter:
– Väger du måttligt och rör på dig kommer du i Sverige leva jättelänge. Sen kan du få en farlig sjukdom, det är genetik och slump som spelar in. Men vi har en sån otroligt bra folkhälsa att vi kommer leva fruktansvärt länge. Då kan folk få ta det lugnt och äta vad de vill inom rimliga gränser.
Hon menar att det inte är rimligt att följa en antiinflammatorisk kost – att en sådan är svår att definiera och att den saknar vetenskapliga bevis.
– Inflammation har jag skrivit två läroböcker om, jag har sysslat med det hela tiden. Det är extremt komplext, en av våra viktigaste funktioner. Att något är antiinflammatoriskt, det går inte att säga så. Det går inte att uppmäta. Hur ska du visa det? frågar sig Agnes Wold.
Men Maria Borelius menar i sitt sommarprat att den antiinflammatoriska kosten visst har vetenskapligt stöd. I programmet hänvisar hon till en studie utförd av forskare vid Karolinska institutet samt Uppsala universitet, där 70 000 medelålders män och kvinnor fått äta antiinflammatorisk kost i 16 års tid.
– Våra resultat kan förhoppningsvis uppmuntra fler att äta nyttigare och dra ner på eller helt undvika livsmedel som kan stimulera till en låggradig men kronisk inflammation i kroppen, till exempel rött kött, läsk och chips, kommenterade Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi, studien i UNT i förra året.
Studien visade, enligt UNT, att antiinflammatorisk kost kan leda till längre liv.
”Det är så dumt”
Professor Agnes Wold anser samtidigt att idéerna om antiinflammatorisk mat blir ett sätt att skuldbelägga sjuka, och dessutom få kvinnor att oroa sig över vad de stoppar i sig.
– Jag förstår inte varför alla springer runt och ska mecka med maten. Framför allt håller folk på att tjata på sjuka att de ska äta både det ena och det andra. Och det är så dumt. Det är inte bara hon som håller på med sådant här, men det är verkligen tråkigt tycker jag.
– Jag upplever helt ärligt att inga kvinnor i Sverige i dag äter vad de vill och har ett avspänt förhållande till mat. Det tycker jag är otroligt sorgligt. Alla bantar eller tror att de inte ska dricka mjölk eller äta gluten eller dricka socker, att ditten och datten är farligt. Mat är trots allt det trevligaste vi har. Naturligtvis kan vi bli för tjocka, om man inte åker skidor tre mil om dagen som för fem hundra år sedan. Men i övrigt är det tragiskt att man håller på så fruktansvärt mycket och tjatar om mat.
Borelius: ”Jag är mot fanatism”
Maria Borelius menar i sin tur att forskningen om antiinflammatorisk kost är ny, och ännu inte helt utbredd än.
– Det finns ett flertal forskare världen över som sysslar med antiinflammatorisk livsstil, alltså livsstil ägnad att minska denna skadliga låggradiga inflammation. Jag ser nu, när min bok Hälsorevolutionen gått ut i Storbritannien, Australien och USA ett väldigt stort intresse för dessa frågor internationellt. Agnes Wold har länge varit mot det här sättet att tänka. Andra forskare och läkare både i Sverige och internationellt gör andra bedömningar. Det är okej. Så brukar det se ut när ny kunskap kommer, bemöter hon kritiken.
– Jag har i mina böcker och i mitt sommarprogram och överallt där jag talar om detta försökt att kvalificera resonemanget om varför forskningen tar tid. Men kontentan är detta: ingen kan tjäna pengar på den antiinflammatoriska livsstilen, därför finns få incitament för till exempel läkemedelsbolag att driva denna forskning.
– Om man läser mina böcker eller lyssnar på mitt Sommarprat vet man att jag är väldigt tydlig kring följande åsikter: den antiinflammatoriska livsstilen kan på inget vis ersätta bra kontakt med läkare och konventionella behandlingar när man har en manifest sjukdom.
– Jag är mot fanatism, mot att predika för någon hur den skall leva. Jag vill i stället bjuda på ett smörgåsbord, som visar på en mängd olika saker man kan göra för att förbättra sin hälsa, och där var och en får utvärdera vad som passar det egna livet. Själv förespråkar jag en 80-20 livsstil, det vill säga att ha gott om utrymme för att göra saker efter eget huvud och äta saker man verkligen tycker om.