Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wold om politiska besluten: ”Vill visa att man är macho”

Blev allvarligt sjuk av corona: ”Fick krampanfall och fick nästan ingen luft”
Agnes Wold säger att alla kan göra fel i vissa sammanhang, men hon står bakom bakom Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi.

Kort sagt: Till skillnad mot de flesta i coronakrisen så vet hon vad hon pratar om. 

– Att stänga skolor är politiska beslut. Man vill visa att man är lite macho som kan ta tuffa beslut. Men det är förödande för kvinnor och barn, säger Agnes Wold.

Agnes Wold säger att alla kan göra fel i vissa sammanhang, men hon står bakom bakom Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten. 

Hon köper inte kritiken om att Sverige borde göra som andra länder och stänga sina skolor. 

– Det är få länder som inte stängt sina skolor. Men Sverige gör helt korrekt. Jag tror att de flesta smittskyddsmyndigheter över världen är överens. Det är politiker som fattar dessa beslut. Det är män som vill ha kontroll, säger hon och forsätter:

–Jag har sett tv-bilder från fattiga länder i världen där män går runt och sprutar ut något medel på gatorna. Det hjälper ingenting. Absolut inte. Men många auktoritära ledare har den här grejen att de vill vara som militärer, de vill spärra av, de vill stänga gränser, de vill ha kontroll, de vill stoppa undan kvinnor och barn någonstans. Det är patriarkal smittpolitik. Tack och lov har Sverige en Folkhälsomyndighet som förstår det här.

”De flesta svenskar sköter sig bra”

Både Agnes Wold och Anders Tegnell har påpekat är att stängda skolor innebär att föräldrar som jobbar inom vården måste vara hemma och det ökar risken för att de i riskgrupperna träffar barn och ungdomar. 

Ju mer man håller isär dessa grupper, desto bättre för att bekämpa smittspridningen.

Hon är heller inte upprörd över påståenden att många svenskar missköter sig och struntar i att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.  

– De flesta svenskar sköter sig bra. Man kan aldrig räkna med att 100 procent ska sköta sig. Även med drakoniska inskränkningar och avspärrningar, så är det alltid några som smiter ut bakvägen. En del missuppfattar det där, om tio sitter ute på en krog, så tror de att det är kört. Men nej, det har man med i beräkningarna. Sverige har världens bästa vaccinationssiffror och allt på frivillig väg.  

”Det är bäst att tänka så”

Sedan utbrister hon med upprörd röst:

– Vad vill folk egentligen? Bli tvingade till saker? Det är otroligt att vuxna människor sitter och säger: ”varför tvingar inte myndigheterna oss att göra så”. Vi kan tänka själva!

Agnes Wold efterlyser också insikt inför sommaren, då många hoppas att ”allt ska vara som vanligt igen”.

– Jag har från början tänkt att detta gäller åtminstone i sex månader. Vi kommer inte kunna träffa barn och barnbarn inomhus i alla fall. Vi kommer inte kunna bo på samma sommarställe. Det är bättre att ställa in sig på det.

– Räkna med att du inte kan träffa barnbarnen i sommar. Du kan inte åka utomlands. Men nästa sommar kan det nog vara mer normalt igen. Jag tror det är bäst att tänka så. Även om folk blir chockade av att höra det.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Svensken smittades under en skidresa

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.