Wivi dog i väntrummet – nu får personalen kritik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Makarna Wivi och Björn Goderyd. Wivi dog av hjärtstopp i sjukhusets väntrum.
Foto: PRIVAT
Nu konstaterar riktar IVO kritik mot den ansvariga specialistsjuksköterskan i ambulansen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: HENRIK JANSSON

Wivi Goderyd, 74, dog av hjärtstopp i väntrummet på sjukhuset.

Nu kritiserar IVO ambulanspersonalen som undersökte henne natten innan – och som uppmanade henne att ta en Alvedon och gå till vårdcentralen nästa dag.

– Hon hade levt i dag om hon kommit in direkt, säger maken Björn Goderyd.

Det var en sen natt i oktober 2015 som Wivi Goderyd i Haninge utanför Stockholm plötsligt fick svåra smärtor i bröstet.

När smärtorna inte upphörde ringde hennes make SOS Alarm, som omedelbart skickade en ambulans från larmföretaget Falck Ambulans. Ambulanspersonalen tog EKG, blodtryck och temperatur. De konstaterade sedan att Wivi Goderyds hjärta var i gott skick och uppmanade henne att ta en alvedon och uppsöka sin närmaste vårdcentral nästa dag.

– Vi tänkte ju att de vet bäst så vi gjorde som de sa, säger Björn Goderyd.

Men läkarna på vårdcentralen insåg att läget för hans fru var kritiskt och skrev omgående en remiss till akuten på Huddinge sjukhus.

IVO: Det finns brister i undersökningen

Wivi Goderyd blev anvisad till en säng i väntrummet, men innan läkarna hann undersöka henne drabbades hon av hjärtstopp och avled framför ögonen på sin make.

– Jag sprang ut ur rummet och skrek. Jag vet inte vad jag skrek, jag var ju i chock. De drog in henne i ett akutrum och där höll de på i 45 minuter, men det gick inte att få liv i henne, har Björn Goderyd tidigare sagt till Expressen.

Han anmälde ambulanspersonalen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, på grund av personalens missvisande besked när de undersökte Wivi under natten.

Nu konstaterar IVO att den ansvariga specialistsjuksköterskan har brustit i sin yrkesutövning.

"IVO konstaterar att det finns brister i undersökningen av patienten enligt ovan och att kontakt med SOS-läkaren borde ha tagits i enlighet med de interna riktlinjerna." skriver myndigheten.

Maken kritiserar larmföretaget

För Björn Goderyd innebär beslutet ett avslut, men han anser att företaget Falck också är medskyldiga.

– Jag skulle vilja att deras anställda fick utbildning i hur de ska agera och jag anser att även själva företaget skulle få en känga av kritiken, säger han.

Och fortsätter:

– Hon hade levt i dag om hon kommit in direkt.

Falck Ambulans beklagar att Wivi Goderyd avled och medger att ansvarig sjuksköterska från deras företag brustit i sina rutiner, men betonar samtidigt att de nu stärkt arbetet med att utbilda sin personal.

– Det är ytterst beklagligt att detta hänt. Vi kan konstatera att den här personen har brustit i sitt agerande i den här situationen. Sedan dess har vi intensifierat vår utbildning som fokuserar på hjärtsjukdom och vi har även stärkt och förtydligat rutiner när det gäller hur patienter lämnas för egenvård, säger Lotta Smith, kommunikationsansvarig på Falck Ambulans.

Tidigare har IVO även kritiserat vårdcentralen, eftersom den inte skickade Wivi Goderyd med ambulans till akuten på Huddinge sjukhus. Det innebar att hon var tvungen att promenera själv från sjukhusets patientparkering till akutmottagningen.

Verksamhetschefen för vårdcentralen har tidigare skrivit i ett mejl till Expressen:

”Jag beklagar verkligen det som hände, men jag kan inte kommentera enskilt ärende/händelse. Vi arbetar givetvis ständigt med förbättringar och rutin är ändrad utifrån det skedda.”


LÄS MER: Wivi, 74, dog framför sin mans ögon 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.