Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Winnie Mandela var oerhört kallsinnig och nekade till allt”

Den svenske polisen Jan-Åke Kjellberg jobbade för Sanningskommissionen och hörde Winnie Mandela som var anklagad för mord och kidnappning.
Omgärdad av livvakter och advokater kom Winnie Mandela in i Sanningskommissionens förhörsrum i Sanlambyggnaden i Johannesburg, iklädd mörka kläder och svarta solglasögon.Foto: T. SELANDER / T. SELANDER WWW.SELANDERS.COM
Foto: T. SELANDER / T. SELANDER WWW.SELANDERS.COM

KAPSTADEN. Svenske polisen Jan-Åke Kjellberg var utredare i Sydafrikas Sanningskommission.

Han minns hur de hörde Winnie Mandela som var anklagad för mord och kidnappning.

– Hon var oerhört kallsinnig och nekade till allt, säger han.

Omgärdad av livvakter och advokater kom Winnie Mandela in i Sanningskommissionens förhörsrum i Sanlambyggnaden i Johannesburg, iklädd mörka kläder och svarta solglasögon. Där väntade Jan-Åke Kjellberg och några kolleger på henne. De hade under lång tid förhört vittnen och anhöriga och hade nu berättelser på att Winnie Mandela var direkt inblandad i minst fem mord, mordbränder och kidnappningar. Men hon stirrade iskallt på dem genom sina solglasögon.

 

LÄS MER: Winnie Mandela är död – blev 81 år gammal 

 

Winnie Mandela var redan dömd i en vanlig rättegång för kidnappningen av femtonårige Stompie Seipei, först dömd till sex års fängelse som senare blev böter.

– Winnies rättegångskostnader betalades bland annat av Sida och stora amerikanska företag, berättar Jan-Åke Kjellberg.

Winnie Mandela vittnade inför Desmond Tutu som vädjade om att hon skulle erkänna – det gjorde hon inte.Foto: TORBJÖRN SELANDER

Winnie Mandela kallade anklagelserna lögner

I Sanningskommissionen skulle hon liksom apartheids mördare kunna erkänna sina gärningar och i försonlighetens anda kunna få amnesti och förlåtelse.

– Men hon var kallhamrad och svarade att anklagelserna var tokerier och lögner, vi kom ingen vart med henne, hon nekade i sten, minns Kjellberg.

I slutet av november vittnade hon inför Desmond Tutu, som vädjade om att hon skulle erkänna och be om förlåtelse, men det gjorde inte Winnie Mandela.

Foto: T. SELANDER / T. SELANDER WWW.SELANDERS.COM

 

LÄS MER: Sydafrika i sorg efter Winnie Mandelas död 

 

– Tanken var att Riksåklagaren  skulle ta upp såna fall där man inte kommit fram till en lösning och att jag skulle arbeta med detta, men det blev inget, Winnies fall stoppades och tystades ned.

– Det fanns bland annat en berättelse från en far om hans grabb som hämtades in av Mandelas fotbollsklubb och då var Winnie med. Sonen hittades sen mördad.

Desmond Tutu vid Sanningskommissionen 1997.Foto: T. SELANDER / T. SELANDER WWW.SELANDERS.COM

”Hon var jätteviktig för de fattiga”

Ändå kallas hon fortfarande för Nationens Moder?

– Hon var ju jätteviktig för de fattiga, och under lång tid var hon på rätt sida om lagen, men det var sen hon kom tillbaka till Johannesburg som det gick fel. Det var också säkert ett resultat av den hårda behandlingen hon fått. Hon hamnade i fel umgänge, även om de var där för att skydda henne, men det var mycket droger och kriminella handlingar.

– Nelson Mandela insåg ganska snabbt efter att han kommit ut att det var en helt annan människa än den han gift sig med.