William Petzäll. Foto: Tommy Pedersen
William Petzäll. Foto: Tommy Pedersen

William Petzälls egna ord om fylleskandalen

Publicerad
Uppdaterad
Nu väljer SD-ledamoten William Petzäll att tala ut om festkvällen som slutade i polisens fyllecell.
- Jag gjorde ett misstag. Det blev en snedfylla. Jag ångrar det djupt. Jag har skuldkänslor gentemot de som gett mig förtroendet att företräda dem i Sveriges riksdag, säger Petzäll till Expressen.se.
I samråd med partiet väljer Petzäll nu att ta en time-out och sjukskriva sig från riksdagen.
Petzäll berättar att han och hans före detta flickvän under gårdagskvällen hade en förfest i deras gemensamma lägenhet i Trelleborg. Ett tiotal personer var där, mestadels exflickvännens väninnor. Petzäll drack vin och erkänner att han blev alldeles för full.
Hur mycket drack du?
– Jag vet faktiskt inte, säger Petzäll.


"Vet inte om jag gjorde det"

Angående skadegörelse i lägenheten säger Petzäll:
– Det enda sabotaget, om man kan kalla det sabotage, var att en tv välte från stativet. Jag vet inte ens om jag gjorde det. Nåt mer sabotage har det inte varit.
Polisen kom då till adressen men det var först vid ett senare tillfälle som de valde att omhänderta Petzäll för att han skulle få tillbringa natten i en fyllecell. Det en tjej på festen som hade kontaktat polisen och enligt Petzäll "babblat" med poliserna.
Enligt vakthavande befäl var Petzäll berusad på sprit och tabletter.
Här i Trelleborg omhändertogs William Petzäll natten mot söndagen. Foto: Lasse Svensson
– Det enda jag tar är vanlig medicinering, morgon och kväll, men som inte har nån effekt på själva alkoholruset. Det boostar inte upp det så att säga. Jag har haft medicinerna i ett år, säger Petzäll och tillägger att det rör sig om blodtrycksmedicin.


Införde alkoholpolicy

Vid sextiden i morse släpptes Petzäll från polisens fyllecell. Han har under dagen haft kontakt med partikamrater.
Känner du att du har stöd från partiet?
– Vi har inte hunnit prata riktigt om det, men det första var att jag har fått förklara situationen, vad som hänt. Utifrån det har det förts diskussioner och var man landar i de diskussionerna kommer utmynna i ett gemensamt uttalande.
William Petzäll blev nyligen ordförande för partiets ungdomsförbund, SDU.
– Som nytillträdd förbundsordförande införde jag en alkoholpolicy om att det aldrig nånsin får vara alkohol under ungdomsförbundets tillställningar. Nu blir det lite paradoxalt kan man tycka.
Har du alkoholproblem?
– Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Det är väldigt sällan jag dricker alkohol faktiskt.


Söker professionell hjälp

Vid tretiden på söndagen meddelade Sverigedemokraterna att William Petzäll tar timeout från sina politiska uppdrag för partiet.
- Han ska söka professionell hjälp. Han behöver tid för att ta itu med sina privata problem, säger Martin Kinnunen, presstalesman för SD.
Petzäll ska med omedelbar verkan sjukanmäla sig från riksdagsarbetet. Vilka personliga problem som Petzäll ska ta itu med vill inte Kinnunen säga.
Nu ska han uppsöka en läkare för att sjukskriva sig. Petzäll har inte lämnat partiet och planen är att han ska återvända till riksdagen.
- Det är när han är redo och kan fullgöra sitt arbete som riksdagsledamot, säger Kinnunen.

Tog ångestdämpande

I ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna senare under söndagen berättar William Petzäll att han tar starka ångestdämpande tabletter mot panikångest.
"Jag borde ha förstått att dessa mediciner inte bör kombineras med intag av alkohol, men detta var ändå vad som skedde under gårdagskvällen. För att komma tillrätta med mina problem kommer jag nu att på obestämd tid ta en timeout från mitt politiska uppdrag. Jag förstår att förtroendet för mig är allvarligt skadat och vill från djupet av mitt hjärta framföra en ursäkt till de väljare, partivänner och nära och kära som jag svikit genom mitt omdömeslösa agerande."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag