William Hahne utesluts ur SD

William Hahne.
Foto: Sven Lindwall
Jimmie Åkesson.
Foto: Suvad Mrkonjic

Allt pekar mot att SD Stockholms ordförande William Hahne kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna, erfar Expressen.

Även ytterligare partiföreträdare riskerar att tvingas bort.

- Det verkar som att partiledningen förbereder massuteslutningar, säger William Hahne, SD.

På tisdagskvällen meddelade SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand att han kommer att uteslutas.

Tidningen Aftonbladet rapporterade under tisdagen att William Hahne, som nyligen valdes till ordförande i SD Stockholm efter en hård fajt, kommer att uteslutas inom en nära framtid. Något även Expressen erfar.

Även ett flertal andra riskerar nu uteslutning, skriver Aftonbladet - något flera källor också uppger för Expressen. Dessa personer ska, enligt uppgift till Expressen, fått brev hemskickade från partiets medlemsutskott.

- Det som är nytt nu är att det verkar som ett stort antal personer också kommer att uteslutas. Det är massuteslutningar på gång. Alla de här personerna har fått samma kopierade text skickad till sig. Det rör sig om rena Sovjet-metoder, säger Hahne.

Det är, enligt Hahne, personer som stöttat honom i hans kandidatur till ordförandeposten i Stockholm - som nu ska ha fått brev från partiets medlemsutskott. Enligt Hahne rör det sig bland annat om SDU;s Adam Berg, Hanna Lindholm och Anton Stigermark.

Expressen har tagit del av ett av breven där utskottet förklarar att man har anledning att ifrågasätta personens ideologiska hemvist.

Inte tagit avstånd

Bland annat menar utskottet att brevets mottagare ska ha ifrågasatt Sverigedemokraternas gränsdragning mot rasism och extremism. Dessutom ska personen heller inte ha tagit avstånd från "antidemokratiska och neofascistiska rörelser."

Hahne anser att det är Sverigedemokraternas ledning som är de egentliga avsändarna.

- Det är Mattias Karlsson och flera andra som står bakom. Stora delar av partiledningen, säger William Hahne.

Inte Jimmie Åkesson?

Expressen träffar William Hahne efter beskedet.
Foto: Simon Eliasson
Expressen träffar William Hahne efter beskedet.
Foto: Simon Eliasson
Brevet skickades till en medlem i Sverigedemokraterna.

- Han är så klart med på det. Men det är Mattias Karlsson som driver på, säger han och fortsätter:

- Man vill kontrollera rörelsen in i minsta beståndsdel. När man då märker att det kommer en massa unga, driftiga, kompetenta förmågor som är duktiga och på egna meriter slår sig fram mot partiledningens tillsatta kandidater, då börjar man bli paranoid, säger Hahne.

Uppgifterna kommer efter en lång, intern strid mellan ungdomsförbundet och moderpartiet inför valet av ordförande i Stockholm. Medan Sverigedemokraterna kallar sig för ett socialkonservativt mittenparti uppfattar de Hahnes och SDU:s linje som mer högerradikal.

Medgav intern strid

Gruppledaren Mattias Karlsson medgav i början av mars i år att det finns en intern strid inom partiet.

- Jag tycker att man kommunicerar på ett sätt som är för hårt och radikalt i vissa avseenden. Jag delar inte uppfattningen att partiet bör göra någon tydlig högersväng, sa Mattias Karlsson till DN.se då. 

I januari gick Hahne ut med att han kommer att kandidera till ordförandeposten i distriktet Stockholms stad, och två månader senare valdes han till ny ordförande i distriktet.

Då hade en internutredning öppnats mot Hahne i februari i år för att han olovligen skulle ha använt medlemsregistret. William Hahne kallade anklagelserna för "grundlösa".

Expressen erfar att besked om de berörda personerna kommer under den närmsta månaden.

Medlemsutskottets ordförande Magnus Olsson svarar att de hänvisar till pressavdelningen angående Hahne.

"MU:s arbete är en intern process som vi inte tar via media", skriver Magnus Olsson.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge avböjer att kommentera anklagelserna mot partiledningen och säger att utredningen mot Hahne fortfarande pågår:

- Det som har hänt nu är att man under den här utredningens gång har upptäckt ytterligare omständigheter som man skulle vilja att William ger sin syn på, säger Vinge och fortsätter:

- Det är ingen hemlighet att det under en längre tid funnits en oro hos partiledningen som gällt bland annat frågan om det är så att vissa personer på något sätt försökt driva partiet eller delar av partiet eller organisationer i närheten av partiet i en annan ideologisk riktning. Man har haft ambitionen att göra den typen av ideologiska förändringar. Det är något man kommer att vilja utreda och gå till botten om det finns skäl för den oron, säger Vinge.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson uppger i en kommentar till Expressen att ett 20-tal personer riskerar att uteslutas. Enligt honom beror det på att personerna inte delar partiets ideologi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.