Trump efter rapporten: ”Jag har en bra dag”

Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez har skrivit under en motion som uppmanar till en utredning gällande om Trump ska ställas inför riksrätt eller inte.
Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHARLES DHARAPAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
1 / 7

Mueller-rapporten visar att Donald Trump försökte ta kontroll över utredningen och försökt få specialåklagare Robert Mueller sparkad, enligt nyhetsbyrån AP.

Samtidigt slår utredningen fast att det är bevisat att Ryssland lade sig i valet – och låg bakom hackningen av Hillary Clintons kampanjstabs mejlkonton.  

– Jag har en bra dag, säger president Donald Trump under en presskonferens. 

Donald Trump ska, när han fick reda på att Robert Mueller skulle leda utredningen, ha sagt: 

– Det här är slutet på mitt presidentskap. Jag är körd, enligt The Hill. 

Demokraten Alexandria Ocasio Cortez har skrivit under en motion som uppmanar till en utredning gällande om Donald Trump ska ställas inför riksrätt eller inte. 

När den maskade versionen av Mueller-utredningen släpptes vid 17-tiden, svensk tid, rapporterar AP att det framkommer hur president Donald Trumps ska ha försökt lägga sig i utredningen – och få specialåklagare Robert Mueller sparkad.

Robert Muellers rapport.
Foto: Justice Department

12 sidor av rapporten upptas av Donald Trumps skriftliga svar till Robert Mueller. 

Det framkommer att Donald Trump säger att han inte minns flera viktiga nyckelhändelser i utredningen. Bland annat ett möte mellan hans topprådgivare och en rysk advokat som erbjudit sitt stöd, i Trump Tower 2016. 

Donald Trump kommer inte ihåg – avböjde möte med Mueller

Trump sade sig heller inte minnas att Rysslands president Vladimir Putin ska ha velat hjälpa hans kampanj, eller velat skada Hillary Clintons kandidatur i valet 2016. Eller att någon annan utländsk ledare ska ha velat hjälpa honom i kampanjen överhuvudtaget. 

Trump avböjde att träffa Robert Mueller för en intervju på tu man hand, rapporterar AP

Donald Trump ska ha blivit rejält skärrad när Robert Mueller utsågs att leda Rysslandsutredningen, enligt The Hill som läst rapporten. 

– Herre gud. Det här är hemskt. Det här är slutet på mitt presidentskap. Jag är körd, ska presidenten ha sagt till dåvarande justitieministern Jeff Sessions när han fick nyheten. 

Donald Trump: ”Det här är det värsta som någonsin hänt mig”

– Alla säger till mig att om du får en av de här oberoende juristerna så förstör det ditt presidentskap. Det tar år och år och jag kommer inte ha möjlighet att göra någonting. Det här är det värsta som någonsin hänt mig, sa Trump. 

Robert Muellers team var missnöjda med Trumps svar, men beslutade sig för att inte utfärda en domstolsorder för att få honom att vittna. Det bedömdes att en sådan process skulle bli segdragen och att de ändå hade tillräckligt med information.  

Enligt justitieministern William Barr går det inte att bevisa att Donald Trump gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak. 

Men Robert Mueller poängterade i sin rapport att kongressen har makt att själva avgöra om presidenten bör utredas. Nu har stjärnskottet, demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, skrivit under en motion som uppmanar till en utredning angående om Donald Trump ska dras inför riksrätt eller inte. Det meddelar hon själv på Twitter.

Syftet är att utreda presidenten för att få honom avsatt. Motionen lades fram av kongressledamoten Rashida Tlaib. 

https://twitter.com/AOC/status/1118989661555372033

I samband med att kongressen och senatens justitiekommitté tagit del av den allmänna versionen av rapporten släpptes till det amerikanska folket genom kongressens hemsida. 

Budskapet: Trumps kampanjstab samarbetade inte med Ryssland

– Utredningen slog fast att medlemmar i Trumpkampanjen inte konspirerade med den ryska regeringen i deras försök att lägga sig i valet, säger William Barr och ger specialåklagare Robert Mueller beröm för att ha bevisat att Ryssland lade sig i presidentvalet 2016. 

Mueller har undersökt tio misstänkta fall av övergrepp i rättssak vad gäller Donald Trump men inget av dessa har kunnat styrkas. 

Justitieminister William Barrs presskonferens.
Foto: Di TV

– Den ryska regeringen försökte lägga sig i vår valprocess. Men tack vare Muellers utredning vet vi att de inte hade assistans av Trump-kampanjen. Det här är något som alla amerikaner borde vara tacksamma över att få bekräftat, säger William Barr. 

Donald Trump var snabbt ute på Twitter och publicerade en Game of Thrones-meme om slutsatserna i rapporten: ”Ingen kollusion, ingen obstruktion”. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1118876219381026818

William Barr pekar ut GRU, den ryska militära underrättelsetjänsten, som ansvariga för att ha hackat mejl från demokratiska kandidaten Hillary Clintons kampanjstab. 

GRU lämnade Clinton-mejl till Wikileaks

Mejlen från Clintons stab läcktes sedan till Wikileaks.  

– Ryssland sponsrade ansträngningar i att lägga sig i det amerikanska presidentvalet 2016 men Trump-kampanjen var inte delaktiga i dessa ansträngningar. 

Gång på gång upprepar William Barr att Donald Trumps stab, och ingen amerikansk medborgare överhuvudtaget, kunnat kopplas till de ryska påverkansoperationerna i presidentvalet. 

Efter presskonferensen kom en begäran från ordföranden i Representanthusets juridiska utskott, Jerrold Nadler, att specialåklagaren Robert Mueller ”omedelbart” ska vittna inför det juridiska utskottet – senast den 23 maj. 

Han twittrade om orsaken till begäran – att amerikanska folket förtjänar att höra om utredningens resultat direkt från Robert Mueller. 

https://twitter.com/RepJerryNadler/status/1118877752843808768

William Barr har inget emot att Robert Mueller frågas ut i kongressen. 

– Jag har ingen invändning mot att Mueller vittnar personligen, säger Barr enligt nyhetsbyrån AP. 

Specialåklagaren Robert Muellers ryssutredning har varit en ständig nagel i ögat på Donald Trump under hela hans ämbetstid – och presidenten har gått till upprepade attacker mot rapporten som han menar är ”den största bluffen i politiskt historia”. 

Barr om Trumps tuffa tid: ”Har varit frustrerad och arg”

Under presskonferensen lyfter William Barr fram hur tufft det varit för presidenten att ha blivit utredd för samverkan med Rysslands påverkansoperationer i valet. 

– Som han sa redan från början: det fanns ingen kollusion. Presidenten har varit frustrerad och arg över sin uppriktiga tro på att utredningen underminerade hans presidentskap.  

Barr lyfter även fram att Vita huset – trots kritiken mot Muellers utredning – har samarbetat fullt ut och släppt alla efterfrågade dokument och besvarat alla frågor som Mueller har haft. 

Och under torsdagen trappade Donald Trump upp sina twitterattacker mot utredningen som han menar är ett beställningsverk från korrumperade poliser och demokratiska politiker. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1118845290721812480

Rapporten, på cirka 400 sidor, har slagit fast att Ryssland genom hackerattacker och påverkansoperationer lade sig i presidentvalet 2016 – men har inte funnit några avgörande bevis för att Donald Trumps kampanjstab ska ha haft samröre med ryssarna. 

34 personer har åtalats för brott som framkommit i rapporten varav 28 stycken är ryska medborgare. Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort har fällts, dock inte för att ha samarbetat med Ryssland utan för ekonomisk brottslighet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.