Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

William, 9, fick vänta för länge - blindtarmen brast

9-årige William fick vänta i över 20 timmar på en blindtarmsoperation. När det väl blev dags hade tarmen brustit.
Foto: Felicia Strömgren

William, 9, kom till akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus med en inflammerad blindtarm.

Han fick vänta i över 20 timmar – bedövad med morfin. Under tiden brast blindtarmen, skriver Dagens Nyheter.

– Det kommer till en punkt där man blir vansinnig, då börjar det hända saker, säger Williams pappa Jesper Strömgren till Expressen.se.

I torsdags klockan 17 skrev Jesper Strömgren i ett brev till Expressen och flera andra medier:

”Är nu inne på min 19:e timme på Astrid Lindgren med en nioåring som har blindtarmsinflammation. Han har haft ont sen måndags natt och nu är det snart fredag. 19 timmar där den enda behandlingen har varit morfin och Alvedon för att min nioåring inte ska förgås av smärtor.”

Fanns inga resurser

På onsdagskvällen kom William Strömgren till akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm med smärtor i buken.

Efter sex timmar fick han träffa en läkare. Då var klockan 04 på natten, läkaren konstaterade att Williams blindtarm var inflammerad.

Någon omedelbar operation var inte möjlig. Det fanns inga resurser, var beskedet.

Dagens Nyheter har pratat med en anställd på Astrid Lindgrens barnsjukhus som menar att personalbrist och budgetnedskärningar ger allt längre väntetider:

– Tyvärr händer det titt som tätt, säger den anställda om Williams fall.

Nioåringen fick morfin mot smärtan – och ett nytt besked om att en operation var nära. Men det blev torsdagsförmiddag och ingenting hände.

– Williams operation prioriterades ner och sköts upp gång på gång, säger Jesper Strömgren.

Kvällen närmade sig, nu började personalen prata om att vänta till fredagen med Williams operation.

– Jag kände att det fick vara nog. De ville sätta in mer morfin men jag sade nej, inget mer morfin. Till slut kom den ansvarige läkaren, han sade att det inte fanns några resurser, de höll på med andra operationer. Men efter en hetsig diskussion skulle han försöka lösa det här.

Fick dubbel kur med antibiotika

Läkaren skulle klämma in William mellan de andra patienterna – men bara om föräldrarna accepterade en mer omodern operation.

– I stället för en titthålsoperation skulle de göra på det gamla sättet, lägga ett snitt. Vi sade att det var okej, bara han blev frisk.

När William kom ut hade han ändå fått en titthålsoperation. Då hade han varit på barnakuten i 20 timmar.

Nu fick familjen veta att blindtarmen var spräckt. William fick en dubbel antibiotikakur. Nu, tidigt på måndagsmorgonen, är han kvar på sjukhuset.

– Jag vill inte rikta någon kritik mot de som jobbar där. Det är inte deras fel att de har för dåligt med resurser, säger Jesper Strömgren.

Svante Norgren, tillförordnad chef på sjukhuset, menar att patientsäkerheten inte är hotad. 

– Vi gör precis allt vi kan för att kunna klara den situationen. I viss mån får vi prioritera, säger han till Dagens Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.