9-årige William fick vänta i över 20 timmar på en blindtarmsoperation. När det väl blev dags hade tarmen brustit. Foto: Felicia Strömgren
9-årige William fick vänta i över 20 timmar på en blindtarmsoperation. När det väl blev dags hade tarmen brustit.  Foto: Felicia Strömgren

William, 9, fick vänta för länge - blindtarmen brast

Publicerad

William, 9, kom till akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus med en inflammerad blindtarm.

Han fick vänta i över 20 timmar – bedövad med morfin. Under tiden brast blindtarmen, skriver Dagens Nyheter.

– Det kommer till en punkt där man blir vansinnig, då börjar det hända saker, säger Williams pappa Jesper Strömgren till Expressen.se.

I torsdags klockan 17 skrev Jesper Strömgren i ett brev till Expressen och flera andra medier:

”Är nu inne på min 19:e timme på Astrid Lindgren med en nioåring som har blindtarmsinflammation. Han har haft ont sen måndags natt och nu är det snart fredag. 19 timmar där den enda behandlingen har varit morfin och Alvedon för att min nioåring inte ska förgås av smärtor.”

Fanns inga resurser

På onsdagskvällen kom William Strömgren till akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm med smärtor i buken.

Efter sex timmar fick han träffa en läkare. Då var klockan 04 på natten, läkaren konstaterade att Williams blindtarm var inflammerad.

Någon omedelbar operation var inte möjlig. Det fanns inga resurser, var beskedet.

Dagens Nyheter har pratat med en anställd på Astrid Lindgrens barnsjukhus som menar att personalbrist och budgetnedskärningar ger allt längre väntetider:

– Tyvärr händer det titt som tätt, säger den anställda om Williams fall.

Nioåringen fick morfin mot smärtan – och ett nytt besked om att en operation var nära. Men det blev torsdagsförmiddag och ingenting hände.

– Williams operation prioriterades ner och sköts upp gång på gång, säger Jesper Strömgren.

Kvällen närmade sig, nu började personalen prata om att vänta till fredagen med Williams operation.

– Jag kände att det fick vara nog. De ville sätta in mer morfin men jag sade nej, inget mer morfin. Till slut kom den ansvarige läkaren, han sade att det inte fanns några resurser, de höll på med andra operationer. Men efter en hetsig diskussion skulle han försöka lösa det här.

Fick dubbel kur med antibiotika

Läkaren skulle klämma in William mellan de andra patienterna – men bara om föräldrarna accepterade en mer omodern operation.

– I stället för en titthålsoperation skulle de göra på det gamla sättet, lägga ett snitt. Vi sade att det var okej, bara han blev frisk.

När William kom ut hade han ändå fått en titthålsoperation. Då hade han varit på barnakuten i 20 timmar.

Nu fick familjen veta att blindtarmen var spräckt. William fick en dubbel antibiotikakur. Nu, tidigt på måndagsmorgonen, är han kvar på sjukhuset.

– Jag vill inte rikta någon kritik mot de som jobbar där. Det är inte deras fel att de har för dåligt med resurser, säger Jesper Strömgren.

Svante Norgren, tillförordnad chef på sjukhuset, menar att patientsäkerheten inte är hotad.

– Vi gör precis allt vi kan för att kunna klara den situationen. I viss mån får vi prioritera, säger han till Dagens Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag