Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kritiken mot Wikströms petning: ”Totalt skandalöst”

Cecilia Wikström i SVT:s ”Morgonstudion”.Foto: Skärmdump/SVT
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Liberalernas petade toppkandidat, Cecilia Wikström, riktar stark kritik mot det egna partiets agerande i SVT:s morgonstudio. 

Partiledningen pekas ut som ryggradslös och beskylls för att ha vikt sig på grund av mediernas rapportering.

Cecilia Wikström får också medhåll från före detta partiledaren Maria Leissner (L):

”Totalt skandalöst att avsätta Cecilia Wikström”, skriver hon på Facebook.

Även EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) kallar Liberalernas petning för ”märklig”.

Cecilia Wikström beskriver Liberalernas partiledning som ryggradslös i en intervju med SVT:s morgonstudio. 

Ledningen beskylls också för att föra "de blöta fingrarnas politik".

– Jag tycker inte det är ledarskap att låta medierna bestämma hur ett parti ska agera, säger hon apropå Liberalernas beslut att peta henne.

Wikström har hittills varit Liberalernas toppkandidat till EU-parlamentet. Det fram tills att hon petades av partiledningen efter att flera ledarsidor lyft hur mycket hon tjänar på sina två styrelseuppdrag vid sidan av sitt politiska arbete.

Wikström hävdar dock att hon hela tiden varit öppen med sina styrelseuppdrag, och att hon ämnat sköta dem på sin fritid.

Cecilia Wikström: ”Botten är inte nådd ännu”

Efter att beskedet om petningen meddelades under Liberalernas riksmöte i Västerås i helgen har L-ledaren Jan Björklund motiverat beslutet. 

Han uppger att han bett Wikström att lämna styrelseuppdragen tidigare.

Men Cecilia Wikström menar i stället att hon blev "trängd längre och längre in i ett hörn" och att hon nästintill tvingades att lämna.

Angående krisen inom partiet är Wikström lika hård.

– Botten är inte nådd ännu. Botten är ur, säger hon.

Cecilia Wikström vid Liberalernas riksmöte på lördagen.Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Maria Leissner: ”Skandalöst”

På måndagen får Wikström också medhåll i sin kritik.

Den före detta partiledaren och ambassadören Maria Leissner kallar partiledningens beslut för ”totalt skandalöst” i ett inlägg på Facebook.

Totalt skandalöst att avsätta Cecilia Wikström, denna juvel till liberal EU-politiker, på grund av en i ett mediedrev påhittad moralregel som saknar all relevans”, skriver Maria Leissner. 

Och fortsätter:

”Det är en bekymmersam rad av kvinnliga topp-politiker som hindrats att fullt ut realisera sin potential i Liberalernas tjänst. Vem som bär skulden, medierna som uppfinner regler för politiker eller ett försvagat parti som inte orkar stå pall vet jag inte.”

https://www.facebook.com/maria.leissner.3/posts/10215635246287924

 

Medhåll kommer också från hemdistriktet, Uppsala län:

– Jag är bestört över hur man har hanterat frågan. När vi hade partiråd för dryga tre veckor sedan, så var alla fakta kända, och ingen hade någon fråga, och alla ställde sig enhälligt bakom Cecilia. Och sedan, när det började bli lite frågor i medierna, så ändrar man sig snabbt. Det är anmärkningsvärt, säger Malin Sjöberg Högrell, ordförande för Liberalerna i Uppsala län till SR. 

Cecilia Wikström får även medhåll utanför partiet. På Di Debatt skriver den moderata EU-parlamentarikern Christofer Fjellner att partiets förförande är ”märkligt, och att muren mellan näringslivet och politiken nu riskerar att bli ännu högre.” Han menar att problemet inom svensk politik inte är att politiker engagerar sig i näringslivet – utan tvärtom, att för få gör det. 

Moderata EU-parlamentarikern Christofer Fjellner går ut till Cecilia Wikströms försvar.Foto: JENS L'ESTRADE

”Det är svenska ledamöter med sitt låga engagemang i näringslivet som sticker ut. Kanske för att ett sådant engagemang straffas hårt.”, skriver han. 

Maria Arnholm: ”Det är vi värda”

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm bemöter kritiken och menar att ledningen borde ha hanterat situationen annorlunda.

– Det är vi värda. Vi borde ha agerat tidigare, vi borde ha ställt Cecilia inför det här valet mellan att vara parlamentariker eller sitta i börsbolagsstyrelser tidigare, och det beklagar jag.

Enligt en genomgång av DN har Cecilia Wikström tjänat in mer på sidointäkter än alla andra svenska EU-parlamentariker. Det handlar om inkomster på drygt 800.000 kronor om året från två styrelseuppdrag, utöver måndanslönen som EU-parlamentariker på 80.000 kronor.

Av alla 751 EU-parlamentariker placeras sig Cecilia Wikström på plats 13 av de som tjänar mest på sidouppdrag.

Cecilia Wikström planerar att stanna kvar i EU-parlamentet fram till sista juni.

 

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.